Maak regelmatig een waarderingsoefening

Veel ondernemers staan volgens Willem Colaers te weinig stil bij dat rendement. "We raden ondernemers aan om regelmatig, met name elke drie tot vijf jaar, een waarderingsoefening te maken. Bij KBC hebben we een waarderingsmethodiek ontwikkeld die ook uitlegt waarom een vennootschap waard is wat ze waard is. Je krijgt een beeld van alle factoren die samen die waarde bepalen. Dat inzicht is cruciaal om de waarde ook te optimaliseren en te vergroten."

"Die waarderingsoefening houdt je een spiegel voor. Belangrijk is om er tijdig aan te beginnen en niet pas op het moment dat omstandigheden je ertoe dwingen. Maar het is minstens even belangrijk om de oefening regelmatig te herhalen. De waarde van je vennootschap zal immers voortdurend evolueren."

Willem Collaers, kmo-adviseur bij KBC

Ruim alle hindernissen uit de weg

"Je moet toch op drie tot vijf jaar rekenen om de waarde van je zaak te optimaliseren. Je moet alle struikelblokken uit de weg ruimen en alle overtollige ballast uit je zaak halen. Als je 500 000 euro van je privévermogen in je zaak hebt geïnvesteerd, moet de overnemer die terugbetalen en zal dat de verkoop bemoeilijken. Als je de waarderingsoefening tijdig gemaakt hebt en al vijf jaar lang jaarlijks 100 000 euro uit je vennootschap hebt gehaald, dan is dat obstakel weg."

Vastgoed is een belangrijk aandachtspunt, benadrukt Willem Colaers. "Geld dat je in onroerend goed investeert, zit over het algemeen voor langere tijd vast en verdien je veel trager terug dan andere activa. Hoe meer vrije cashflow je ter beschikking hebt, hoe makkelijker de overname."

Wil je ook weten hoeveel je zaak waard is, en hoe je ze meer waard kunt maken? Ontdek dan het gespecialiseerde kmo-advies van KBC.

Tips

1/ Maak een waarderingsoefening van je zaak en laat je begeleiden door iemand die je een spiegel durft voor te houden.

2/ Ga na welke elementen de waarde beïnvloeden.

3/ Begin tijdig met het plannen van een overdracht, zodat de voorbereiding de normale werking van de onderneming zo weinig mogelijk belast.

Stel jezelf de volgende vragen

1/ Wat is mijn zaak waard?

2/ Waarom is mijn zaak zoveel waard? Wat bepaalt het rendement?

3/ Hoe kan ik de waarde van mijn zaak optimaliseren?

Maak regelmatig een waarderingsoefeningVeel ondernemers staan volgens Willem Colaers te weinig stil bij dat rendement. "We raden ondernemers aan om regelmatig, met name elke drie tot vijf jaar, een waarderingsoefening te maken. Bij KBC hebben we een waarderingsmethodiek ontwikkeld die ook uitlegt waarom een vennootschap waard is wat ze waard is. Je krijgt een beeld van alle factoren die samen die waarde bepalen. Dat inzicht is cruciaal om de waarde ook te optimaliseren en te vergroten.""Die waarderingsoefening houdt je een spiegel voor. Belangrijk is om er tijdig aan te beginnen en niet pas op het moment dat omstandigheden je ertoe dwingen. Maar het is minstens even belangrijk om de oefening regelmatig te herhalen. De waarde van je vennootschap zal immers voortdurend evolueren."Ruim alle hindernissen uit de weg"Je moet toch op drie tot vijf jaar rekenen om de waarde van je zaak te optimaliseren. Je moet alle struikelblokken uit de weg ruimen en alle overtollige ballast uit je zaak halen. Als je 500 000 euro van je privévermogen in je zaak hebt geïnvesteerd, moet de overnemer die terugbetalen en zal dat de verkoop bemoeilijken. Als je de waarderingsoefening tijdig gemaakt hebt en al vijf jaar lang jaarlijks 100 000 euro uit je vennootschap hebt gehaald, dan is dat obstakel weg."Vastgoed is een belangrijk aandachtspunt, benadrukt Willem Colaers. "Geld dat je in onroerend goed investeert, zit over het algemeen voor langere tijd vast en verdien je veel trager terug dan andere activa. Hoe meer vrije cashflow je ter beschikking hebt, hoe makkelijker de overname."Tips1/ Maak een waarderingsoefening van je zaak en laat je begeleiden door iemand die je een spiegel durft voor te houden.2/ Ga na welke elementen de waarde beïnvloeden.3/ Begin tijdig met het plannen van een overdracht, zodat de voorbereiding de normale werking van de onderneming zo weinig mogelijk belast.Stel jezelf de volgende vragen1/ Wat is mijn zaak waard?2/ Waarom is mijn zaak zoveel waard? Wat bepaalt het rendement?3/ Hoe kan ik de waarde van mijn zaak optimaliseren?