Wist je dat er vandaag liefst een miljoen soorten dieren en planten met uitsterven zijn bedreigd? Veel daarvan zullen binnen enkele decennia voorgoed van onze planeet verdwenen zijn. Het tempo waaraan soorten uitsterven loopt alsmaar op. De gevolgen voor de mensheid zijn niet te overzien.

Investeren in biodiversiteit

Als we hieraan willen verhelpen, moeten we op een heel andere manier voedsel produceren, verhandelen en consumeren. Banken zouden alleen mogen investeren in projecten die een positief effect hebben op mens en milieu. Ook de natuur zelf heeft waarde, en die moet door financiers en beleidsmakers nog worden bevorderd.

Triodos Bank investeert al sinds haar oprichting in projecten en activiteiten die onze biodiversiteit beschermen. De bank legt zichzelf voor haar beleggingen strenge minimumeisen op. Bedrijven die betrokken zijn bij ontbossing, milieuvervuiling, de productie van pesticiden of mijnbouw zijn uitgesloten.

Duurzame landbouw

Triodos Bank doet meer dan alleen de slechte leerlingen van de klas weren. Onze Triodos-fondsen versnellen de overgang naar duurzamere landbouwsystemen. Deze fondsen bestaan uit zogenaamde impactaandelen en -obligaties van bedrijven die het verschil maken. Zoals voedingsbedrijven die hun aanbod uitbreiden met plantaardige producten. Plantaardige eiwitten zijn niet alleen gezonder dan dierlijke eiwitten. Voor de productie ervan is minder water nodig en de CO2-uitstoot is lager.

De cijfers

De impact van onze investeringen kan je heel concreet meten. De biologische boerderijen waarin Triodos Bank en Triodos Investment Management in 2019 hebben geïnvesteerd, produceerden dat jaar het equivalent aan 31 miljoen maaltijden. Dat is genoeg om 28.000 mensen duurzaam te voeden.

Triodos financierde al 34.000 hectare biologische landbouwgrond in heel Europa. Dat is een stuk landbouwgrond ter grootte van een voetbalveld voor elke 13 klanten, waarbij op elk stuk land genoeg voedsel verbouwd wordt voor 550 maaltijden per jaar. Daarnaast investeerde Triodos in 31.000 hectare (beschermde) natuurgebieden.

We staan niet alleen

Triodos Bank wil ook andere banken zover krijgen dat hun beleggingen bijdragen tot meer biodiversiteit. Daarvoor werkt ze met andere financiële instellingen samen binnen het Partnership Biodiversity Accounting Financials (PBAF). Samen kijken ze naar manieren om duurzaam te beleggen, en naar hoe de impact van deze investeringen kan worden berekend of gemeten. Zo geeft Triodos de financiële sector een stevige duw naar meer betrokkenheid en transparantie.

Ook duurzaam beleggen? Met Triodos Bank investeer je in een betere toekomst. Ontdek hier hoe je dat doet.

Wist je dat er vandaag liefst een miljoen soorten dieren en planten met uitsterven zijn bedreigd? Veel daarvan zullen binnen enkele decennia voorgoed van onze planeet verdwenen zijn. Het tempo waaraan soorten uitsterven loopt alsmaar op. De gevolgen voor de mensheid zijn niet te overzien.Als we hieraan willen verhelpen, moeten we op een heel andere manier voedsel produceren, verhandelen en consumeren. Banken zouden alleen mogen investeren in projecten die een positief effect hebben op mens en milieu. Ook de natuur zelf heeft waarde, en die moet door financiers en beleidsmakers nog worden bevorderd.Triodos Bank investeert al sinds haar oprichting in projecten en activiteiten die onze biodiversiteit beschermen. De bank legt zichzelf voor haar beleggingen strenge minimumeisen op. Bedrijven die betrokken zijn bij ontbossing, milieuvervuiling, de productie van pesticiden of mijnbouw zijn uitgesloten.Triodos Bank doet meer dan alleen de slechte leerlingen van de klas weren. Onze Triodos-fondsen versnellen de overgang naar duurzamere landbouwsystemen. Deze fondsen bestaan uit zogenaamde impactaandelen en -obligaties van bedrijven die het verschil maken. Zoals voedingsbedrijven die hun aanbod uitbreiden met plantaardige producten. Plantaardige eiwitten zijn niet alleen gezonder dan dierlijke eiwitten. Voor de productie ervan is minder water nodig en de CO2-uitstoot is lager.De impact van onze investeringen kan je heel concreet meten. De biologische boerderijen waarin Triodos Bank en Triodos Investment Management in 2019 hebben geïnvesteerd, produceerden dat jaar het equivalent aan 31 miljoen maaltijden. Dat is genoeg om 28.000 mensen duurzaam te voeden.Triodos financierde al 34.000 hectare biologische landbouwgrond in heel Europa. Dat is een stuk landbouwgrond ter grootte van een voetbalveld voor elke 13 klanten, waarbij op elk stuk land genoeg voedsel verbouwd wordt voor 550 maaltijden per jaar. Daarnaast investeerde Triodos in 31.000 hectare (beschermde) natuurgebieden.Triodos Bank wil ook andere banken zover krijgen dat hun beleggingen bijdragen tot meer biodiversiteit. Daarvoor werkt ze met andere financiële instellingen samen binnen het Partnership Biodiversity Accounting Financials (PBAF). Samen kijken ze naar manieren om duurzaam te beleggen, en naar hoe de impact van deze investeringen kan worden berekend of gemeten. Zo geeft Triodos de financiële sector een stevige duw naar meer betrokkenheid en transparantie.Ook duurzaam beleggen? Met Triodos Bank investeer je in een betere toekomst. Ontdek hier hoe je dat doet.