Bijna de helft van de 1000 respondenten die deelnamen aan de bevraging van vermogensbeheerder Schroders ziet 'big cities' als een interessante sector. Een mooi alternatief voor een deel van de 300 miljard euro die op de Belgische spaarrekeningen staat - en daar aan koopkracht verliest.

Studiebureau AQ Rate bracht in opdracht van Schroders in kaart hoe Belgen kijken naar de uitdagingen rond de ontwikkeling van grootsteden. 73 procent van de ondervraagden geeft aan bezorgd te zijn over inrichting van de grootsteden. Niet geheel onterecht, want wereldwijd woont tegen 2050 bijna 7 op de 10 mensen (6,7 miljard) in de stad. Die steden zijn bovendien verantwoordelijk voor 75 procent van de globale CO2-uitstoot.

Om grote steden toekomstbestendig en aangenaam om wonen te maken, zijn op heel wat domeinen inspanningen - en dus ook investeringen - nodig. Denk daarbij aan de kwaliteit van lucht en water, het recycleren van afval, riolering, toegankelijk openbaar vervoer, comfortabele en betaalbare huisvesting, economische activiteit, goed onderhouden wegennet.... Negen op de tien respondenten geeft aan dat die thema's die in essentie gaan over de verbetering van de levenskwaliteit in de steden hen na aan het hart liggen - zowel in België (vlak bij de deur, in 'eigen stad') als internationaal.

Bijzondere kansen

Overal ter wereld leveren lokale besturen inspanningen om aanpassingen te doen om de stad op korte termijn wind in de zeilen te geven. In de meeste gevallen komt dat neer op het ontwikkelen van grote infrastructuurwerken, die een belangrijke en duurzame sociaal-economische activiteit tot stand zullen brengen: energiezuinig openbaar vervoer, lokale winkelcentra, magazijnen, oplaadpunten voor elektrische voertuigen, adequaat riolerings- en afwateringssysteem, aanleg van dijken ... Steden die bijzondere kansen bieden, bevinden zich hoofdzakelijk in Noord America of Azië, met uitblinkers als Boston, San Francisco, New York, Toronto, Singapore en Hong Kong. In Europa gaat de blik naar Londen en Parijs.

Om grote steden toekomstbestendig en aangenaam om wonen te maken, zijn op heel wat domeinen inspanningen - en dus ook investeringen - nodig.

Beleggen in dergelijke vastgoed- en infrastructuurbedrijven is een waardevolle diversificatie van de portefeuille met zicht op een duurzaam rendement tegen een relatief beperkt risico. Al vindt 40 procent van de ondervraagden het niet eenvoudig om voldoende informatie over deze kansen te bezitten, laat staan dat ze kunnen inschatten of de betrokken ondernemingen blijk geven van goed bestuur. Zij kunnen beleggen in gemeenschappelijke fondsen die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling van grote steden, zoals die voorgesteld door Schroders.

Schroders is een gespecialiseerde vermogensbeheerder die over een van de grootste wereldwijde netwerken in de branche beschikt. Meer dan 365 portfoliomanagers en analisten richten zich op het ontwikkelen en aanbieden van transparante en klantgerichte beleggingsoplossingen.

Meer info op www.schroders.be

Belangrijke informatie

Beleggen brengt risico's met zich mee. Het is niet zeker dat u uw inleg terug ontvangt. Marketingmateriaal. Uitgegeven door Schroder Investment Management (Europe) S.A., 5, rue Höhenhof, L-1736 Senningerberg, Luxemburg. R.C.S. Luxembourg: B 37.799.

Bijna de helft van de 1000 respondenten die deelnamen aan de bevraging van vermogensbeheerder Schroders ziet 'big cities' als een interessante sector. Een mooi alternatief voor een deel van de 300 miljard euro die op de Belgische spaarrekeningen staat - en daar aan koopkracht verliest.Studiebureau AQ Rate bracht in opdracht van Schroders in kaart hoe Belgen kijken naar de uitdagingen rond de ontwikkeling van grootsteden. 73 procent van de ondervraagden geeft aan bezorgd te zijn over inrichting van de grootsteden. Niet geheel onterecht, want wereldwijd woont tegen 2050 bijna 7 op de 10 mensen (6,7 miljard) in de stad. Die steden zijn bovendien verantwoordelijk voor 75 procent van de globale CO2-uitstoot.Om grote steden toekomstbestendig en aangenaam om wonen te maken, zijn op heel wat domeinen inspanningen - en dus ook investeringen - nodig. Denk daarbij aan de kwaliteit van lucht en water, het recycleren van afval, riolering, toegankelijk openbaar vervoer, comfortabele en betaalbare huisvesting, economische activiteit, goed onderhouden wegennet.... Negen op de tien respondenten geeft aan dat die thema's die in essentie gaan over de verbetering van de levenskwaliteit in de steden hen na aan het hart liggen - zowel in België (vlak bij de deur, in 'eigen stad') als internationaal.Overal ter wereld leveren lokale besturen inspanningen om aanpassingen te doen om de stad op korte termijn wind in de zeilen te geven. In de meeste gevallen komt dat neer op het ontwikkelen van grote infrastructuurwerken, die een belangrijke en duurzame sociaal-economische activiteit tot stand zullen brengen: energiezuinig openbaar vervoer, lokale winkelcentra, magazijnen, oplaadpunten voor elektrische voertuigen, adequaat riolerings- en afwateringssysteem, aanleg van dijken ... Steden die bijzondere kansen bieden, bevinden zich hoofdzakelijk in Noord America of Azië, met uitblinkers als Boston, San Francisco, New York, Toronto, Singapore en Hong Kong. In Europa gaat de blik naar Londen en Parijs.Beleggen in dergelijke vastgoed- en infrastructuurbedrijven is een waardevolle diversificatie van de portefeuille met zicht op een duurzaam rendement tegen een relatief beperkt risico. Al vindt 40 procent van de ondervraagden het niet eenvoudig om voldoende informatie over deze kansen te bezitten, laat staan dat ze kunnen inschatten of de betrokken ondernemingen blijk geven van goed bestuur. Zij kunnen beleggen in gemeenschappelijke fondsen die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling van grote steden, zoals die voorgesteld door Schroders.Meer info op www.schroders.be