Fondsen maken beleggen eenvoudiger

© iStock
Record Bank
Publishing Partner

Publishing Partner verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

25 mei 2016, 06:02 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Slim beleggen doe je niet alleen door je beleggingen te spreiden doorheen de tijd, maar ook door ze te verdelen over een brede portefeuille. Maar hoe kies je de producten die bij je beleggersprofiel passen? Hoe vul je je portefeuille in? Welke verhouding streef je na tussen aandelen, obligaties, vastgoed en cash? Daar hoef je niet noodzakelijk zelf je hoofd over te breken. Ben je zelf geen beursspecialist, dan biedt een fonds de beste oplossing.

Aandelen kopen en verkopen vraagt tijd en kennis. De waarde van een aandeel hangt voor een stuk samen met de prestaties van het bedrijf, maar ook met onder meer de economie van het land en de vooruitzichten binnen de sector. Kortom: werken met aandelen vraagt behoorlijk wat expertise en opvolging. Toch is het ook mogelijk om mee te genieten van de prestaties van de beurs zonder dat je daarbij noodzakelijk zelf als expert moet optreden. Je kunt ook instappen zonder elke dag de prestaties van aandelen op te volgen of transacties uit te voeren: via een beleggingsfonds.

Dankzij de bank heb je toegang tot diverse fondsen. Het principe is eenvoudig. Beleggers brengen geld samen in een fonds, waarbij de fondsbeheerder het kapitaal verdeelt over verschillende beleggingsproducten, zoals aandelen en obligaties. Er bestaan ook aandelenfondsen die uitsluitend uit aandelen zijn samengesteld. Door te beleggen in een fonds, beperk je je niet tot aandelen of obligaties van één bedrijf, maar verspreid je je centen – via het fonds – over investeringen in verschillende bedrijven en overheden. De specifieke inhoud van die beleggingen kan uiteraard variëren. Dat hangt met name af van het investeringsbeleid van de fondsbeheerder, die dat beleid afstemt op het risicoprofiel van de belegger die hij met het fonds wil bedienen.

Het grote voordeel van een fonds blijft dat je als belegger alleen nog de fondsbeheerder dient op te volgen.

Genieten van bestaande expertise

Aan een beleggingsfonds zijn kosten verbonden in de vorm van een jaarlijks kostenpercentage. Aan een fonds zijn ook instap- en uitstapkosten verbonden, maar die liggen doorgaans lager dan bij kleinere beleggingen in aandelen. Bij een grotere investering in een beleggingsfonds kun je over die kosten trouwens onderhandelen met de bank. Voor de gemaakte krijg je echter heel wat terug. In de eerste plaats geniet je van de spreiding over verschillende aandelen of obligaties, wat de risico’s inperkt. Verder zijn fondsen interessant omdat je als belegger – via de fondsbeheerder – op de expertise van specialisten kunt rekenen. De opvolging van aandelen is doorgaans een vrij tijdsintensieve activiteit. Die investering in tijd schuif je door naar de fondsbeheerder. Het gaat om de tijd die nodig is om expertise te verwerven over bedrijven en sectoren: over de waarde van een onderneming en haar winstverwachtingen, over de evolutie van marktprijzen, enzovoort.

Houdt dat in dat je als belegger in fondsen helemaal niets meer hoeft te doen? Natuurlijk niet. Je moet inzicht hebben in de strategie van de fondsbeheerder en in het risico dat hij neemt bij de samenstelling van het fonds. Daarvoor kun je je laten bijstaan door je beleggingsadviseur van de bank. Het grote voordeel van een fonds blijft echter dat je als belegger alleen nog de fondsbeheerder dient op te volgen, en niet de verschillende aandelen of obligaties afzonderlijk.

Wilt u meer weten? Klik hier voor meer info.