Een thermografisch onderzoek kan een ramp vermijden

Vivium
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

26 april 2017, 10:49 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

Een bedrijfsbrand betekent meestal een grote ramp voor een kmo. In de eerste plaats omwille van het menselijk leed, maar vaak zijn ook de materiële gevolgen desastreus. Het belang van preventie kan dan ook niet onderschat worden. Een thermografisch onderzoek van uw elektrische installatie kan alvast veel onheil voorkomen.

Elektriciteit is één van de drie belangrijkste oorzaken van brand bij kmo’s. Er is dan ook een strikte wetgeving die bijvoorbeeld eigenaars van een hoogspanningscabine verplicht om jaarlijks een controle te laten uitvoeren door een erkende organisatie. Voor laagspanning is dat om de vijf jaar. Maar dan nog zijn ongevallen niet helemaal uitgesloten. Zo kan zelfs een gloednieuwe installatie mankementen vertonen waarvan de gevolgen rampzalig kunnen zijn. “Het is al voldoende dat één verbinding onvoldoende is aangeschroefd om binnenin de elektrische installatie een opwarming te krijgen. Die kan finaal aanleiding geven tot een spontane ontbranding”, spreekt Bart Bosman, Senior Underwriter Non-Life bij verzekeringsmaatschappij Vivium, uit ervaring.

Bart Bosman
Bart Bosman

Hij pleit dan ook nadrukkelijk om de wettelijk verplichte controles uit te breiden met een thermografisch onderzoek. “Hierbij neemt men temperatuurgevoelige foto’s van de installatie waarop men meteen kan zien of er intern opwarming aanwezig is”, legt hij uit. “De techniek heeft overigens diverse toepassingsgebieden. Zo kunt u ook controleren of uw zonnepanelen nog optimaal functioneren en de techniek laat ook toe om warmteverliezen in het bedrijfsgebouw op te sporen.”

Bij een thermografisch onderzoek neemt men temperatuurgevoelige foto’s van de installatie waarop men meteen kan zien of er intern opwarming aanwezig is.

Voor de prijs hoeft u het zeker niet te laten. “Een kmo heeft slechts zelden meer dan een tiental laagspanningsborden en hiervoor bedraagt het prijskaartje van een thermografisch onderzoek minder dan 500 euro. Een dergelijk onderzoek herhaalt u best om de vijf jaar. In ruil voor dit al bij al kleine bedrag krijgt u een snelle en efficiënte opsporing van opwarming in uw elektrische installatie waardoor u misschien wel een grote ramp kunt vermijden”, besluit Bart Bosman.