Een nieuwe tijd, een nieuwe beveiligingsaanpak

© Getty Images
Telenet Business
Samen met

Samen met verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

21 oktober 2020, 09:39 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:11

De structuur van organisaties is gewijzigd. De opmars van werken in de cloud en thuiskantoren houdt nieuwe beveiligingsuitdagingen in. Een goede securitypartner wapent u tegen de impact van een cyberaanval.

Onze werkomgeving is veranderd. Vroeger was uw bedrijf een afgesloten burcht, en de fysieke firewall vormde de muur errond. “Dat is nu niet meer zo”, zegt Martine Tempels, senior vice president bij Telenet Business. “Vandaag is alles gespreid. De overstap naar de cloud, thuiswerk en edge computing – waarbij toestellen zelf data verwerken – heeft de bedrijfsmuren gesloopt. Dat heeft gevolgen voor uw beveiligingsaanpak. We moeten alvast afstappen van het idee om enkel de eigen perimeter af te schermen.”

“Corona duwde bedrijven richting thuiswerk”, bevestigt Stefaan Wuytack, senior strategy manager cybersecurity bij Telenet Business. “De medewerker in zijn thuiskantoor vormt de zwakste schakel in de beveiliging. Ter illustratie: negen op de tien cyberaanvallen beginnen bij een phishingmail. Bovendien wordt de bedrijfslaptop thuis vaak ook voor privédoeleinden gebruikt. Ook dat leidt mogelijk tot besmettingen die zo het hele netwerk infecteren. Inzetten op awareness is dan ook cruciaal, in elke laag van de organisatie.”

Stefaan Wuytack, senior strategy manager cybersecurity bij Telenet Business
Stefaan Wuytack, senior strategy manager cybersecurity bij Telenet Business

Nood aan expertise

Martine Tempels stelt vast dat bedrijven zich intussen bewust zijn van de gevaren die de nieuwe manier van werken met zich meebrengt. “Het ‘wat’ is nu wel gekend”, zegt ze. “Maar het ‘hoe’ is nog onbekend terrein. Het ontbreekt de meeste bedrijven aan interne kennis om een afdoende beveiliging te voorzien. De digitale kloof is een realiteit. Cybertechnologie evolueert razendsnel, waardoor permanente bijscholing een must is. Bovendien wordt de cybercriminaliteit steeds meer gesofisticeerd. Maar in coronatijden hebben bedrijfsleiders andere kopzorgen.”

Martine Tempels, senior vice president bij Telenet Business
Martine Tempels, senior vice president bij Telenet Business
Cybersecurity draait vandaag niet alleen meer om technologie, maar ook om mensen en processen.

Omdat organisaties onmogelijk alle competenties en middelen in huis kunnen hebben, is samenwerken met een externe partij vaak essentieel. Telenet Business biedt alvast schaalbare beveiligingsoplossingen op maat van elke onderneming. “Bedrijven zitten vaak nog met een heleboel vragen”, zegt Stefaan Wuytack. “Hoe begin ik eraan? Waarin moet ik eerst investeren? Een externe security expert kan zulke vragen beantwoorden, en neemt zo de koudwatervrees weg. Beschouw hem als een gids die u door alle stappen leidt.”

Holistische visie

Cybersecurity draait niet alleen om technologie, maar ook om mensen en processen. “Binnen die holistische visie voorzien we bijvoorbeeld trainingen die focussen op de bewustwording bij werknemers”, illustreert Martine Tempels. “Die weten intussen wel dat ze veilige wachtwoorden moeten gebruiken. Maar kunnen ze ook een verdachte e-mail identificeren? We sturen geregeld gesimuleerde phishingmails uit naar de werknemers, en trainen zo hun awareness. Zelfreflectie is essentieel.”

Een goede beveiliging focust ook op processen. Die bepalen wat er moet gebeuren wanneer uw bedrijf toch het slachtoffer van een cyberaanval wordt. Ligt er een actieplan klaar? Hoe adequaat reageert u dan op zo’n incident? Wat voorziet u om de impact zoveel mogelijk in te perken? Is dat getest en dus ook uitvoerbaar? Wat is noodzakelijk om uw business te allen tijde te laten draaien? Ook hierbij kan een externe partner u bijstaan.

Weerbaarheid opbouwen

“Alles draait om resilience”, besluit Stefaan Wuytack. “Bedrijven moeten continu inzetten op preventie, detectie en reactie. Zo bouwen ze weerbaarheid op. Cybersecurity draait om het besef dat een geslaagde aanval slechts een kwestie van tijd is. Het komt er dan op aan om die snel te detecteren en daadkrachtig te reageren, zodat de operationele impact minimaal blijft. U kan altijd ziek worden, maar het is uw weerbaarheid die bepaalt hóe ziek u wordt. Zonder die weerbaarheid is investeren in cybersecurity een druppel op een hete plaat.”