De kunst van het perfecte kopje koffie

© Karel Hemerijckx
De'Longhi
Information Services

Information Services verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

2 november 2020, 00:00 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:11

Koffieliefhebbers zullen dit beamen: niets is erger dan een teleurstellend kopje koffie. Maar kennen ze ook de oorzaken van bittere, flauwe of smaakloze koffie? Ontdek de geheimen van de perfecte boon, gepaste roast, verschillende maalgraden en juiste verhouding die samen tot een ultieme smaakbeleving leiden.

Op zoek naar de perfecte boon

Als we koffietelers moeten geloven, zijn ze allemaal in het bezit van de ultieme koffieboon. Maar qua kwaliteit is het onmogelijk om te zeggen dat koffiebonen uit Kenya, Indonesië of Brazilië de hoofdprijs wegkapen. Vergeet ook de superioriteit van de hoger geteelde Arabica-bonen over de lager verbouwde Robusta-bonen. De lekkerste koffieboon is simpelweg de koffieboon waaraan de consument zijn persoonlijke voorkeur geeft. De beste manier om dat te ontdekken is door veel verschillende soorten koffie uit te proberen en na te vragen welke oorsprong de boon precies heeft.

Light, medium of dark

De smaak en aroma van een koffieboon komen pas vrij wanneer die gebrand wordt. Ook hier speelt persoonlijke voorkeur een grote rol, aangezien er keuze is tussen light, medium en dark roast. Lichtere roasts hebben een aromatische ‘body’ met fruitige of andere smaaknuances uit de originele boon, terwijl donkere roasts een vollere ‘body’ en smaak hebben als gevolg van het brandproces. Wat velen niet weten, is dat het van uiterst belang is de branddatum te kennen van de gekochte bonen. De periode met de meest optimale smaakbeleving loopt vanaf de vijfde dag tot een maand na de branddatum. Voor die vijfde dag bevatten de bonen nog te veel gassen en na een maand treedt er geleidelijk smaakverlies op.

Welke koffieboon legt een stevige basis voor een heerlijke maplecino? Ontdek het hier.

Maling van de boon

Er bestaan twee opties bij het malen van koffiebonen. Op de ouderwetse, handmatige manier met een koffiemolen of met de ingebouwde functie van een espressomachine. Bij de betere toestellen is het zelfs mogelijk om de maalgraad specifiek in te stellen op de gewenste grofheid van de korrel. Bij een grovere maling loopt het water sneller door, bij een fijnere maling net trager. Hier komt enige kennis van de begrippen onder- en overextractie van pas. Bij die eerste loopt het water zodanig snel door je gemalen koffie dat niet alle smaak wordt uitgepuurd, waardoor de nasmaak wel eens te zuur of te zout kan zijn. Bij overextractie loopt het water te traag door de gemalen koffie, waardoor een bittere nasmaak kan ontstaan. Dé gouden regel: maal de bonen altijd vlak voor gebruik voor een optimale smaakbeleving, en maal dus nooit meer bonen dan nodig.

Juiste verhouding

Bij het gebruik van een espressomachine is een goede verhouding tussen de hoeveelheid gemalen koffie en water van groot belang. Bij een ristretto ligt die verhouding tussen 1:1 en 1:1,5, wat een enorm geconcentreerde smaak oplevert door de bitterheid van de donkere roast. Een ristretto laat zich dan ook goed combineren met wat melk. Bij de klassieke espresso neigt de verhouding naar iets tussen 1:2 en 1:3. Wie liever een lichtere lungo drinkt, houdt best de verhouding 1:4 aan. Ook hier kunnen de betere espressotoestellen een meerwaarde bieden, aangezien die toelaten om binnen die verhoudingen nog verder af te stemmen op jouw specifieke smaakvoorkeur.

De kunst van het perfecte kopje koffie
© Karel Hemerijckx

Koffie op maat

Met die koffiegeheimen in het achterhoofd is het enkel nog een kwestie van oefenen om het ultieme kopje koffie te zetten. Een kwaliteitsvolle espressomachine vormt daarbij ongetwijfeld een meerwaarde. De gloednieuwe PrimaDonna Soul van De’Longhi, bijvoorbeeld, maakt van koffiezetten kinderspel. Je geeft je favoriete boon door via de bijhorende Coffee Link-app, waarna de Bean Adapt Technology automatisch de optimale instellingen voor die specifieke boon berekent (en dat voor 21 koffievariëteiten). Zo vallen alle zorgen over de juiste maalgraad, dosering of extractietemperatuur meteen weg. Wil je toch een van de automatische instellingen handmatig aanpassen, dan is dat ook mogelijk. Zo is teleurstellende koffie voorgoed verleden tijd.

De kunst van het perfecte kopje koffie
© Karel Hemerijckx

Wilt u thuis ook het perfecte kopje koffie zetten? Bij elke aankoop van een toptoestel van De’Longhi ontvangt u gratis een coffee workshop aan huis en welkomstpakket. Klik hier voor meer info.