De meeste bedrijven kunnen zich op drie manieren financieren. De mate waarin ze daarvan gebruikmaken, evolueert mee met hun groei: ze kunnen het kapitaal verhogen met nieuwe inbreng van de aandeelhouders of nieuwe investeerders, ze kunnen geld lenen bij de bank en ze kunnen leningen aangaan bij personen uit de omgeving van de aandeelhouders (familie en vrienden). "Sinds enkele jaren bestaat daarnaast ook de mogelijkheid van crowdlending of participatieve financiering", zegt Nicolas Verdbois, Director Business Analyst van Look&Fin, "waarmee ondernemingen zich rechtstreeks kunnen financieren bij particulieren via verschillende soorten leningen. Een van de voordelen is dat bedrijven zo hun bronnen van financiering kunnen diversifiëren."

Alternatieve maar zeer competitieve oplossing

De leningen die Look&Fin aanbiedt, vormen een aanvulling op een klassiek bankkrediet, bijvoorbeeld om het eigen vermogen van een onderneming op te krikken, zodat die van de bank een lening kan krijgen. Look&Fin speelt een rol in het groeiproces van een onderneming wanneer de grenzen van wat banken qua risico en blootstelling aankunnen bereikt zijn. "Er zijn bedrijven die jaar na jaar bij Look&Fin aankloppen om een specifieke behoefte te financieren."

Om in aanmerking te worden genomen, moet een dossier aan drie basisvereisten voldoen: het bedrijf moet ten minste drie jaar bestaan, een positief bedrijfsresultaat kunnen voorleggen en ten minste 50.000 euro lenen. "Binnen 48 uur nadat een bedrijf een volledig dossier heeft ingediend, kunnen wij een antwoord geven."

Met een actieve basis van meer dan 30.000 investeerders kan Look&Fin vandaag dossiers van verschillende miljoenen euro's tot een goed einde brengen. Sinds het platform in 2012 werd opgericht, werd al 85 miljoen euro opgehaald voor 250 ondernemingen. "Doordat wij kredieten toekennen die zijn afgestemd op de aflossingscapaciteit van het bedrijf, kunnen wij het wanbetalingspercentage rond 2% houden."

"Er zijn bedrijven die jaar na jaar bij Look&Fin aankloppen om een specifieke behoefte te financieren", Nicolas Verdbois.

Snelle groei

Sinds de start van de coronacrisis zijn de banken stelselmatig minder toeschietelijk geworden en sommige vormen van krediet zijn vandaag veel moeilijker te verkrijgen. "Crowdlending kan nu een echt alternatief voor bankkredieten zijn, met rentetarieven vanaf 0,9%", aldus Nicolas Verdbois.

Die gunstige rente houdt verband met de maatregelen van de verschillende gewestregeringen om bedrijven te steunen die met tijdelijke kasstroomproblemen kampen. De leningen gaan gepaard met een vrijstelling van 12 tot 24 maanden, zodat bedrijven snel hun eigen vermogen kunnen versterken, om te beginnen met aflossen wanneer de gezondheidssituatie weer normaal is. "Er is momenteel veel vraag naar dit soort financiering. Bedrijven krijgen een aantrekkelijke rente en de particulieren die geld uitlenen krijgen een fiscaal voordeel (een belastingvermindering van 2% en 4% van het schuldsaldo) dat hun rendement vergroot."

Meer informatie op www.lookandfin.com

De meeste bedrijven kunnen zich op drie manieren financieren. De mate waarin ze daarvan gebruikmaken, evolueert mee met hun groei: ze kunnen het kapitaal verhogen met nieuwe inbreng van de aandeelhouders of nieuwe investeerders, ze kunnen geld lenen bij de bank en ze kunnen leningen aangaan bij personen uit de omgeving van de aandeelhouders (familie en vrienden). "Sinds enkele jaren bestaat daarnaast ook de mogelijkheid van crowdlending of participatieve financiering", zegt Nicolas Verdbois, Director Business Analyst van Look&Fin, "waarmee ondernemingen zich rechtstreeks kunnen financieren bij particulieren via verschillende soorten leningen. Een van de voordelen is dat bedrijven zo hun bronnen van financiering kunnen diversifiëren."De leningen die Look&Fin aanbiedt, vormen een aanvulling op een klassiek bankkrediet, bijvoorbeeld om het eigen vermogen van een onderneming op te krikken, zodat die van de bank een lening kan krijgen. Look&Fin speelt een rol in het groeiproces van een onderneming wanneer de grenzen van wat banken qua risico en blootstelling aankunnen bereikt zijn. "Er zijn bedrijven die jaar na jaar bij Look&Fin aankloppen om een specifieke behoefte te financieren."Om in aanmerking te worden genomen, moet een dossier aan drie basisvereisten voldoen: het bedrijf moet ten minste drie jaar bestaan, een positief bedrijfsresultaat kunnen voorleggen en ten minste 50.000 euro lenen. "Binnen 48 uur nadat een bedrijf een volledig dossier heeft ingediend, kunnen wij een antwoord geven."Met een actieve basis van meer dan 30.000 investeerders kan Look&Fin vandaag dossiers van verschillende miljoenen euro's tot een goed einde brengen. Sinds het platform in 2012 werd opgericht, werd al 85 miljoen euro opgehaald voor 250 ondernemingen. "Doordat wij kredieten toekennen die zijn afgestemd op de aflossingscapaciteit van het bedrijf, kunnen wij het wanbetalingspercentage rond 2% houden."Sinds de start van de coronacrisis zijn de banken stelselmatig minder toeschietelijk geworden en sommige vormen van krediet zijn vandaag veel moeilijker te verkrijgen. "Crowdlending kan nu een echt alternatief voor bankkredieten zijn, met rentetarieven vanaf 0,9%", aldus Nicolas Verdbois.Die gunstige rente houdt verband met de maatregelen van de verschillende gewestregeringen om bedrijven te steunen die met tijdelijke kasstroomproblemen kampen. De leningen gaan gepaard met een vrijstelling van 12 tot 24 maanden, zodat bedrijven snel hun eigen vermogen kunnen versterken, om te beginnen met aflossen wanneer de gezondheidssituatie weer normaal is. "Er is momenteel veel vraag naar dit soort financiering. Bedrijven krijgen een aantrekkelijke rente en de particulieren die geld uitlenen krijgen een fiscaal voordeel (een belastingvermindering van 2% en 4% van het schuldsaldo) dat hun rendement vergroot."Meer informatie op www.lookandfin.com