De internationale hackathon van de groep BNP Paribas werd in Brussel georganiseerd in samenwerking met Co.Station. CEO Wouter Remaut: "We zijn in ons netwerk op zoek gegaan naar relevante start-ups en scale-ups die een antwoord konden bieden op de innovatieve uitdagingen die BNP Paribas Fortis had geformuleerd. Zo kregen we samen met de bank meer dan 60 kandidaturen binnen voor het event. Daarvan hebben we er 36 weerhouden voor een gesprek. Uiteindelijk mochten 17 start-ups en scale-ups deelnemen, afkomstig uit België, Estland, Frankrijk, Israël, Polen en de VS."

Een digitaal ecosysteem

Die internationale dimensie illustreert meteen ook dat Co.Station veel meer is dan een incubator die vierkante meters aanbiedt. "We willen een digitaal ecosysteem tot stand brengen waar start-ups en scale-ups zich verder kunnen ontwikkelen en groeien. Daarom brengen we hen in contact met corporates die op zoek zijn naar externe partners om hun innovatie te versnellen. "Ik noem het het Zwitserland van de externe innovatie, waar de partijen met elkaar in contact komen, en in alle rust - buiten de traditionele bedrijfsmuren - kunnen zoeken wat ze voor elkaar kunnen betekenen", legt Remaut uit.

Wouter Remaut, CEO van Co.Station: "We willen een digitaal ecosysteem tot stand brengen waar start-ups en scale-ups zich verder kunnen ontwikkelen en groeien.", Vivian Hertz
Wouter Remaut, CEO van Co.Station: "We willen een digitaal ecosysteem tot stand brengen waar start-ups en scale-ups zich verder kunnen ontwikkelen en groeien." © Vivian Hertz

Het initiatief combineert een co-workingplek met kantoren waar start-ups en scale-ups die al een concreet project hebben een thuis vinden. "Hier willen we snelle groei faciliteren en die starters ook begeleiden. Zo vind je bij ons bijvoorbeeld Belgian Mobile ID, Unbox en Enviso. Tegelijk vormen we een community waar alle start-ups continu bij elkaar pitchen en van elkaar kunnen leren. Ook dat past in onze visie op een breder ecosysteem."

Programmeurs vinden naast de deur

Om de groei van de starters een boost te geven, ging Co.Station in Brussel ook een samenwerking aan met Le Wagon, een organisatie die bootcamps organiseert om nieuwe developers op te leiden. Wouter Remaut: "Een van de grote problemen waar onze bedrijfjes mee af te rekenen hebben, is het vinden van goeie programmeurs. Er zijn er te weinig in ons land en als je op zoek moet gaan in het buitenland, verlies je vaak heel veel tijd. Daarom hebben we Le Wagon in huis gehaald. Zij leiden mensen die hun loopbaan een nieuwe wending willen geven in negen weken tijd op tot programmeur. Voor onze starters is dat fantastisch, want ze rekruteren bij wijze van spreken naast de deur."

© Vivian Hertz

Co.Station startte enkele jaren geleden in Brussel en heeft intussen de steun van BNP Paribas Fortis, EY, Proximus, SD Worx en USG. "Dat zijn stuk voor stuk corporates die geloven in externe innovatie met starters. Zij dragen bij tot het opschalen van deze technologiebedrijven, ook al omdat ze vanuit hun netwerk potentiële klanten kunnen aanreiken. Onze ambitie is om daar nog verder in te gaan. Bovendien willen we ook in meer steden aanwezig zijn, naast Brussel en Gent. Het werk is dus nog lang niet af", besluit Wouter Remaut.

Lees hier de andere artikels uit dit dossier.

De internationale hackathon van de groep BNP Paribas werd in Brussel georganiseerd in samenwerking met Co.Station. CEO Wouter Remaut: "We zijn in ons netwerk op zoek gegaan naar relevante start-ups en scale-ups die een antwoord konden bieden op de innovatieve uitdagingen die BNP Paribas Fortis had geformuleerd. Zo kregen we samen met de bank meer dan 60 kandidaturen binnen voor het event. Daarvan hebben we er 36 weerhouden voor een gesprek. Uiteindelijk mochten 17 start-ups en scale-ups deelnemen, afkomstig uit België, Estland, Frankrijk, Israël, Polen en de VS."Een digitaal ecosysteemDie internationale dimensie illustreert meteen ook dat Co.Station veel meer is dan een incubator die vierkante meters aanbiedt. "We willen een digitaal ecosysteem tot stand brengen waar start-ups en scale-ups zich verder kunnen ontwikkelen en groeien. Daarom brengen we hen in contact met corporates die op zoek zijn naar externe partners om hun innovatie te versnellen. "Ik noem het het Zwitserland van de externe innovatie, waar de partijen met elkaar in contact komen, en in alle rust - buiten de traditionele bedrijfsmuren - kunnen zoeken wat ze voor elkaar kunnen betekenen", legt Remaut uit.Het initiatief combineert een co-workingplek met kantoren waar start-ups en scale-ups die al een concreet project hebben een thuis vinden. "Hier willen we snelle groei faciliteren en die starters ook begeleiden. Zo vind je bij ons bijvoorbeeld Belgian Mobile ID, Unbox en Enviso. Tegelijk vormen we een community waar alle start-ups continu bij elkaar pitchen en van elkaar kunnen leren. Ook dat past in onze visie op een breder ecosysteem."Programmeurs vinden naast de deurOm de groei van de starters een boost te geven, ging Co.Station in Brussel ook een samenwerking aan met Le Wagon, een organisatie die bootcamps organiseert om nieuwe developers op te leiden. Wouter Remaut: "Een van de grote problemen waar onze bedrijfjes mee af te rekenen hebben, is het vinden van goeie programmeurs. Er zijn er te weinig in ons land en als je op zoek moet gaan in het buitenland, verlies je vaak heel veel tijd. Daarom hebben we Le Wagon in huis gehaald. Zij leiden mensen die hun loopbaan een nieuwe wending willen geven in negen weken tijd op tot programmeur. Voor onze starters is dat fantastisch, want ze rekruteren bij wijze van spreken naast de deur."Co.Station startte enkele jaren geleden in Brussel en heeft intussen de steun van BNP Paribas Fortis, EY, Proximus, SD Worx en USG. "Dat zijn stuk voor stuk corporates die geloven in externe innovatie met starters. Zij dragen bij tot het opschalen van deze technologiebedrijven, ook al omdat ze vanuit hun netwerk potentiële klanten kunnen aanreiken. Onze ambitie is om daar nog verder in te gaan. Bovendien willen we ook in meer steden aanwezig zijn, naast Brussel en Gent. Het werk is dus nog lang niet af", besluit Wouter Remaut.Lees hier de andere artikels uit dit dossier.