Chinees verpakkingsbedrijf CPMC brengt productie naar Genk

Flanders Investment & Trade
Trends Information Services

Trends Information Services verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

20 februari 2019, 14:50 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:01

‘Better life, better packaging’: met die filosofie in het achterhoofd trok het Chinese verpakkingsbedrijf CPMC in 2018 voor het eerst naar Vlaanderen. CPMC liet zijn oog vallen op Genk, waar landgenoot Haoneng enkele jaren eerder Illochroma overnam. In deze drukkerij worden etiketten voor bierflesjes, blikjes en andere drankverpakkingen gemaakt. De twee Chinese bedrijven richtten in Genk een joint venture op en bouwen er een nieuwe productiefaciliteit, die binnenkort officieel de deuren opent.

“Het doel van onze samenwerking in Genk is om 100%-recycleerbare blikjes en andere verpakkingen te maken en te verdelen”, vertelt Zhang Xin, voorzitter en executive director van CPMC. “Zowel CPMC en Haoneng leveren aan grote drankenproducenten in China en Europa. Het is voor ons allebei interessant om zo dicht mogelijk bij onze Europese klanten te zitten. De locatie en het transportnetwerk van Vlaanderen bieden ons daarvoor de ideale uitvalsbasis.”

Gemaakt en verpakt in Vlaanderen

CPMC’s investering gaat grotendeels naar de bouw van een blikjesfabriek die Vlaamse brouwerijen en drankenproducten van dichtbij kan bedienen. “Doordat we de recycleerbare aluminiumblikjes lokaal produceren en van etiketten voorzien, moeten onze klanten in Vlaanderen en Europa van veel minder ver importeren”, aldus Guo Weiping, general manager van CPMC’s Europese activiteiten. “Dat betekent op zijn beurt minder transport en dus een lagere uitstoot. Het drukt ook de kosten, wat dan weer de competitiviteit van de brouwerijen en drankenproducenten ten goede komt.”

Zhang Xin, voorzitter en executive director van CPMC
Zhang Xin, voorzitter en executive director van CPMC© CPMC

Lokale jobs

Om van het project een succes te maken, zal CPMC maar liefst 60 miljoen euro investeren en zo’n 150 medewerkers rekruteren uit Genk en omstreken. Zhang Xin: “Het gaat om zeer uiteenlopende profielen: van machineoperatoren en vorkliftbestuurders tot kwaliteitsauditoren, ingenieurs, hr-verantwoordelijken enzovoort. Duurzaamheid is van groot belang voor ons, en dat gaat om meer dan alleen het maken van recycleerbare verpakkingen … We willen ook een duurzame band opbouwen met de mensen die hier wonen en werken. Lokale jobs creëren is daar een belangrijk aspect van.”

De ligging en het transportnetwerk maken van Vlaanderen de ideale uitvalsbasis om onze 100%-recycleerbare verpakkingen in Europa aan de man te brengen.

Zhang Xin (CPMC)