China, Trump, brexit… hoe investeren in onzekere tijden?

© Dann
Credendo
Credendo
Partner Content

Partner Content verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

29 november 2018, 00:00 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 08:01

De wereldwijde handel kent uitdagende tijden. De Amerikaanse president Trump daagt China uit met handelssancties en protectionisme en in Europa wordt bang gewacht op de uitkomst van de brexit. Het Credendo Trade Forum boog zich over de vraag wat de impact zal zijn op onze export.

China heeft de voorbije twee decennia een sterke opmars gemaakt in de internationale handel en is nu de onbetwiste exportkampioen. Mohammad Salman, onderzoeker aan de VUB: “Het is duidelijk dat de koppositie van de VS in de wereldhandel onder druk staat. Het is dan ook geen toeval dat de Amerikaanse president nu met een reeks maatregelen probeert om China uit te dagen. Veel Chinese bedrijven zijn immers sterk afhankelijk van de VS voor hun export.”

China als alternatieve markt?

Salman ziet in de politiek van Trump een kans voor Europa om meer met China samen te werken: “Trump heeft ook een aantal maatregelen uitgevaardigd die specifieke Europese sectoren treffen. Aangezien zowel Europa als China op zoek moeten naar alternatieve markten, is dit een uitgelezen opportuniteit voor beide partijen om meer samen te werken.”

“Protectionisme is een gevaarlijk spel, want je weel wel waar het begint maar niet waar het zal eindigen”, reageert Erik Buyst, professor economische geschiedenis aan de KU Leuven. “Voor Europa zie ik een groot risico. Als China door Trump nog meer wil exporteren naar Europa tegen bodemprijzen, kan dat de concurrentiële positie van onze eigen bedrijven onder druk zetten.”

Voor Erik Buyst zou Donald Trump het over een andere boeg moeten gooien: “We beseffen allemaal dat de Wereldhandelsorganisatie niet perfect is. Maar ik geloof meer in het versterken van de WHO zodat ze de problemen rond oversubsidiëring en het respect voor intellectuele eigendom beter kunnen aanpakken.”

China, Trump, brexit... hoe investeren in onzekere tijden?
© Dann

Het potentieel van Azië en Afrika

Mithra Pharmaceuticals is een Belgisch biotechbedrijf dat contraceptiva en producten voor vruchtbaarheid en de menopauze produceert. “Amerika is voor ons één van de belangrijkste nieuwe markten”, vertelt Michaël Dillen, vicepresident corporate development. “Omdat we steeds met sterke lokale partners werken, verwacht ik niet dat de protectionistische koers van Donald Trump een zware impact zal hebben.”

Tegelijk kijkt Mithra naar een aantal nieuwe markten zoals Azië, waar zich een middenklasse ontwikkelt en de interesse voor zijn producten toeneemt. Ook Credendo ziet heel wat potentieel in die regio. Pascaline della Faille: “Wij zien zeker vier landen met een groot groeipotentieel. Ten eerste is er India, met de tweede grootste bevolking ter wereld, maar met een nog zeer gesloten economie. Andere veelbelovende landen zijn Indonesië, de Filippijnen en Vietnam.”

Op de lange termijn vormt Afrika een potentieel grote afzetmarkt. “Vandaag zien we wel een sterke demografische groei maar de economische ontwikkeling volgt trager. Politieke instabiliteit, hoge overheidsschuld en grote afhankelijkheid van de grondstoffenprijzen zijn factoren die nog een sterke invloed hebben. Positieve evoluties zijn er wel bijvoorbeeld in Botswana, Ivoorkust en Rwanda.”

China, Trump, brexit... hoe investeren in onzekere tijden?
© Getty Images/iStockphoto

Het grote vraagteken van de brexit

Dichter bij huis blijft er onzekerheid over de brexit en de mogelijke impact van het geplande vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Erik Buyst: “Groot-Brittannië is een belangrijke handelspartner voor de Belgische bedrijven. Sommige sectoren zoals de tapijtproducenten zijn sterk afhankelijk van de export over het Kanaal. De impact zou dus groot kunnen zijn, maar is nu nog niet te voorspellen.”

De prof vindt dat er met vuur wordt gespeeld. “Op een moment dat het marktaandeel van de Europese Unie in de wereldhandel daalt, zouden we vooral bezig moeten zijn met de vraag hoe we ons groeipotentieel kunnen maximaliseren. Meer dan ooit zou de EU zich als één blok moeten presenteren en met één stem moeten spreken om haar positie in de wereld en de wereldhandel te verdedigen”, aldus Erik Buyst.