Aantal arbeidsongevallen blijft dalen

© iStock
Federale Verzekering
Information Services

Information Services verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

25 augustus 2016, 06:01 Bijgewerkt op: 20 juli 2022, 07:14

De voorbije decennia is het aantal arbeidsongevallen stelselmatig afgenomen. Dit betekent niet automatisch dat de totale uitgaven voor de verzekeraars dalen want er komen steeds meer ernstige ongevallen voor.

Onder meer dankzij een verhoogde aandacht voor preventie en een toegenomen automatisatie is het totaal aantal arbeidsongevallen de voorbije dertig jaar drastisch afgenomen. Tussen 1985 en 2015 daalde het totaal aantal arbeidsongevallen met zowat de helft van 263.966 tot 137.219 (zie cijfertabel). Een opvallende trend is de totaal verschillende dynamiek bij de klassieke arbeidsongevallen en de ongevallen op weg naar het werk. Het aantal van die laatste is al geruime tijd aan het stijgen waardoor hun belang in het totaal inmiddels is opgelopen tot meer dan 15%.

Aantal arbeidsongevallen blijft dalen
Johan Achten, coördinator Preventiedienst bij Federale Verzekering.
Johan Achten, coördinator Preventiedienst bij Federale Verzekering.

Dat het aantal arbeidsongevallen al jaren een dalende tendens vertoont, betekent niet automatisch dat de totale uitgaven voor de verzekeraars dalen. Het is namelijk zo dat er steeds meer ernstige ongevallen zijn waardoor de kost per arbeidsongeval stijgt. “We moeten met zijn allen langer werken en bij eenzelfde type ongeval zal de kost voor een ouder persoon gemiddeld hoger liggen”, noemt Johan Achten één van de oorzaken op. Hij is coördinator Preventiedienst bij Federale Verzekering dat in ons land een voorloper en toonaangevende maatschappij is op het vlak van preventie en ongevallenverzekeringen.

Voor dit succes hebben we zelfs een premie van onze verzekeraar gekregen.

Preventiecampage over veiligheid

Christian Bastin, secretaris-generaal bij Thomas & Piron Home.
Christian Bastin, secretaris-generaal bij Thomas & Piron Home.

Voor veel ondernemers is veiligheid op het werk gelukkig al veel langer een topprioriteit. Zo ook bij bouwfirma Thomas & Piron Home uit Our (Paliseul) in de provincie Luxemburg. Het bedrijf stelt elke dag meer dan 650 arbeiders tewerk. “In het kader van onze verplichte verzekering voor Arbeidsongevallen stelde Federale Verzekering ons voor om een heel jaar lang een preventiecampagne over veiligheid te voeren”, vertelt secretaris-generaal Christian Bastin. “Dankzij de inzet van onze preventieadviseur van Federale Verzekering konden we heel wat vooruitgang boeken. In een positief vertrouwensklimaat hebben we concrete sensibiliseringsacties ontwikkeld voor onze arbeiders en hun verantwoordelijken. Zo werden bijvoorbeeld technische ongevallenfiches gemaakt die daarna gepubliceerd werden in ons intern kwartaalblad voor veiligheid. Op het einde van de campagne hadden we onze doelstellingen voor schadegevallen zowel op het vlak van aantal als van ernst van de ongevallen overtroffen. Voor dit succes hebben we zelfs van Federale Verzekering, onze verzekeraar, een premie gekregen.”