Rally voor het goede doel

Liefhebbers van oldtimers die zelf zo’n vehikel bezitten en niet blind zijn voor de noden van de medemens, kunnen op zaterdag 19 september deelnemen aan de tweede editie van Les Pilotes du Coeur. De regelmatigheidsrally voor een goed doel is een idee van Michel Leempoel, grote baas van Ciné Télé Revue, die ook de Vlamingen in zijn armen sluit.

Er is in Vlaanderen weinig geweten over Michel Leempoel, de grote baas van het weekblad Ciné Télé Revue, toch het meest verspreide Franstalige blad in ons land. Behalve misschien dat hij kort na zijn aantreden de blote meiden uit zijn publicatie haalde omdat lezers zich erover beklaagden dat ze het blad om die reden niet in de familiekring konden laten rondslingeren. Leempoel had wel oren naar die klacht en trok de kaart van de people. Niet al zijn medewerkers waren overtuigd, maar het bleek de juiste keuze : de oplage verdubbelde en tegenwoordig gaan er wekelijks een kwart miljoen betaalde exemplaren de deur uit.

De man wiens redacteurs het doen en laten van allerhande vedetten uitpluizen, blijft zelf graag op de achtergrond. Hij is er de man niet naar om de BV’s bij hem in huis te halen en over zijn privéleven is nauwelijks wat bekend. Op de derde etage van zijn hoofdkwartier dat uitkijkt over het park van Vorst, glimlacht hij als we het onderwerp ter sprake brengen.

Rally voor het goede doel

Al in 2006 speelde Leempoel met de gedachte van een caritatief initiatief dat op een of andere manier met de wereld van de oldtimers verbonden zou zijn. “Ik moet eerlijk toegeven dat ik het opzetten van zo’n project onderschatte, terwijl ik mijn vrije momenten dan weer overschatte. Ik had het toen professioneel gewoon te druk om het op een serieuze manier aan te pakken, en besloot om het project on hold te zetten.”

EEN BELOFTE VAN STEUN

Toen Leempoel de teugels drie jaar geleden wat vierde, dook zijn oude droom weer op en vond hij ook de juiste omschrijving voor zijn opzet : Les Pilotes du Coeur – omdat het zo goed de geest definieert waarin hij wilde werken. “Er is in deze samenleving een grote nood aan het helpen van anderen. Daarom wilde ik enkele tientallen liefhebbers van oldtimers samenbrengen om een prettige dag te beleven en daarnaast vijf kleine verenigingen die anderen helpen en een extraatje kunnen gebruiken, mee te laten genieten in de vorm van wat extra steun. In de praktijk vragen we aan de deelnemers een ‘belofte van steun’ voor een van de uitgekozen verenigingen, die daarnaast ook nog een deel van de sponsorpot ontvangen. De verenigingen worden voorgedragen door United Fund Belgium, dat ervaring heeft met het werven van fondsen voor goede doelen, en de samenwerking verloopt uitstekend.”

Er is in deze samenleving een grote nood aan het helpen van anderen

“In september 2014 reden we vanuit Autoworld via het kasteel van Vierset naar het circuit van Francorchamps. Veertig teams schreven zich in, maar we merkten dat de mensen 250 euro voor een belofte van steun aan de hoge kant von- den. Daarom hebben we dat voor 2015 verlaagd tot 150 euro per team. Dankzij die verlaging tot 150 euro en dankzij onze groeiende naam- bekendheid, mikken we voor dit jaar op 60 à 80 auto’s die uiteraard ouder moeten zijn dan 25 jaar. Om het geheel wat pit te geven, wordt voor elk van de vijf verenigingen een peter of meter ge- zocht. Vorig waren dat onder anderen Miss België Sandrine Dans, de familie Borlée en Julie Taton, nog een Miss België. Een leuke bijkomstigheid voor de deelnemers die graag een dagje doorbrengen in het gezelschap van schoon volk.”

Blijft het parcours hetzelfde ?

Michel Leempoel
Michel Leempoel

Michel Leempoel : “Voor 2015 werd het parcours enigszins gewijzigd. De start wordt dit keer aan het Kasteel de Bunswyck gegeven, in de buurt van Leuven, waar de deelnemers ook een ontbijt wordt aangeboden. Vandaar gaat de rit naar de Cercle de Wallonie in het Luikse Val Saint Lambert, waar ze allen samen de lunch gebruiken. Na het middageten rijden we naar een privécircuit in de buurt van Malmedy, waar Peugeot vroeger zijn vervolmakingscursussen voor leergierige automobilisten organiseerde. Op dat circuit wordt een regelmatigheidsproef gehouden, het enige competitieve aspect van de dag. Aan de hand van de resultaten wordt een klassement per team opgemaakt. Het initiatief dat door het winnende team wordt gesteund, krijgt dan de grootste prijs.”

AANKOMST IN FRANCORCHAMPS

Hoe haalt u de deelnemers over de streep ?

“We willen een rally op niveau organiseren en daarom schakelen we professionele bijstand in. Zo heeft een oldtimerclub uit Sint-Gene-sius-Rode het parcours uitgestippeld, met het bijbehorende roadbook. Een hele klus waar een amateur ontzettend veel tijd in steekt. Zelf heb ik de diverse stops uitgezet en voor het nodige pigment gezorgd. De aankomst van het evenement ligt op het circuit van Francorchamps, dat op dat moment in feeststemming verkeert wegens de 6 uur van Spa. Boven de formule 1- stands hebben we een loge afgehuurd en alle deelnemers hebben toegang tot de paddock zodat ze op hun gemak de deelnemende auto’s kunnen bekijken. Voor autoliefhebbers is zoiets toch een unieke gelegenheid. Om 17 uur drinken we een coupke champagne, om 19 uur is er een galadiner, gevolgd door de prijsuitreiking.”

Rally voor het goede doel

En wat mag dat alles kosten ?

“Er is de belofte om een bedrag van 150 euro te storten op de rekening van het gekozen ini-tiatief, plus 350 euro deelname in de kosten per team. Voor 500 euro heb je dus een hele dag plezier op niveau en je steunt een van de vijf initiatieven : 2 Franstalige, 2 Vlaamse en 1 internationaal. Wie de wereld van de oldtimers en de prijzen van dergelijke initiatieven een beetje kent, zal moeten toegeven dat we aan de zeer redelijke kant blijven – terwijl we ook nog minderbedeelden steunen.”

Tekst: Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content