Premium Rum

Nog net iets teveel mensen kennen rum enkel uit middelmatige mojito's en mierzoete cola combinaties en velen staan verbaasd wanneer ze horen dat er ook rum in de 'premium spirit range' te vinden is. Rum kan toch zeker niet zijn mannetje staan tussen een schitterende cognac en een heerlijke single malt? Oh jawel en het hoeft zelfs niet eens een man te zijn.

Premium Vrouw

Lorena Vásquez, de master blender van Zacapa, is een van de weinige vrouwelijke experten in een voorheen door mannen gedomineerd vakgebied. Reeds vroeg in haar eerste stappen in de rum industrie als kwaliteitscontroleur bij Zacapa viel haar uniek gevoel voor smaak en aroma op. Uiteindelijk maakte zij van Zacapa de premium spirit die het vandaag de dag is.

Lorena Vásquez, master blender van Zacapa., Shannon Sturgis
Lorena Vásquez, master blender van Zacapa. © Shannon Sturgis

Waarom je Zacapa moet gaan proeven

Zonder in details te treden kan men rum grofweg onderverdelen in drie categorieën: rum gedistilleerd uit suikerriet sap (zoals de Franse stijl 'agricoles'), rum gedistilleerd uit molassen (een bijproduct van suikerraffinaderij) en de Jamaicaanse stijl ( 'pot still' gedistilleerde molassen rum). Zacapa is hierin een buitenbeentje omdat het gedistilleerd wordt uit suikerriet honing. Dit wordt verkregen door suikerriet sap eenmaal in te koken tot siroop. 'Honing zonder bijen' als het ware.

De Zacapa-rum rijpt in het tropische Guatemala op een hoogte van meer dan 2300m, letterlijk 'boven de wolken' dus.

De meeste rums rijpen ook in een tropisch klimaat waarbij dit proces driemaal sneller verloopt dan bij een gemiddelde Schotse whisky. Niet zo bij Zacapa. Deze rum rijpt wel in het tropische Guatemala, maar dan wel letterlijk 'boven de wolken' op een hoogte van meer dan 2300m in het zogenaamde 'House Above The Clouds'. Hier heerst een koel klimaat waardoor rijping veel trager verloopt, wat Zacapa zijn, of moeten we zeggen haar unieke smaak geeft samen met een solera systeem van sherry en bourbon vaten.

Zacapa Room Brussel

Op 25, 26 en 27 juni krijg je zelf de kans om deze unieke rum te proeven in de Zacapa Room. Diageo World Class Ambassador Carl Van Droogenbroeck zal je begeleiden op een unieke smaakervaring van Zacapa in combinatie met chocolade gemaakt door niemand minder dan Pierre Marcolini.

Diageo World Class Ambassador Carl Van Droogenbroeck begeleidt de Zacapa room experience.

"Zacapa Rum behoort tot de hoogste kwaliteitsnormen en is gebrouwen met de beste grondstoffen die er zijn. Daarom ontwikkelden we een unieke tasting experience met een selectie van de beste Belgische chocolade. Door de combinatie van chocolade met premium rum ontstaat er een diepe en intense smaakervaring die je meevoert op een reis doorheen Guatemala.", aldus Carl Van Droogenbroeck, gastheer van de Zacapa Room.

Praktisch in en voorbij de wolken

Liefhebbers kunnen op 25, 26 en 27 juni 2015 terecht op Louizalaan 78, 1000 Brussel, voor de onvergetelijke Zacapa Room ervaring. Toegang is gratis.

Gezien het beperkte aantal plaatsen, is het aangeraden om op voorhand in te schrijven op deze website. De Zacapa Room experience duurt ongeveer 1 uur.

Inschrijven voor de Zacapa Room experience kan hier.

Premium RumNog net iets teveel mensen kennen rum enkel uit middelmatige mojito's en mierzoete cola combinaties en velen staan verbaasd wanneer ze horen dat er ook rum in de 'premium spirit range' te vinden is. Rum kan toch zeker niet zijn mannetje staan tussen een schitterende cognac en een heerlijke single malt? Oh jawel en het hoeft zelfs niet eens een man te zijn. Premium VrouwLorena Vásquez, de master blender van Zacapa, is een van de weinige vrouwelijke experten in een voorheen door mannen gedomineerd vakgebied. Reeds vroeg in haar eerste stappen in de rum industrie als kwaliteitscontroleur bij Zacapa viel haar uniek gevoel voor smaak en aroma op. Uiteindelijk maakte zij van Zacapa de premium spirit die het vandaag de dag is.Waarom je Zacapa moet gaan proevenZonder in details te treden kan men rum grofweg onderverdelen in drie categorieën: rum gedistilleerd uit suikerriet sap (zoals de Franse stijl 'agricoles'), rum gedistilleerd uit molassen (een bijproduct van suikerraffinaderij) en de Jamaicaanse stijl ( 'pot still' gedistilleerde molassen rum). Zacapa is hierin een buitenbeentje omdat het gedistilleerd wordt uit suikerriet honing. Dit wordt verkregen door suikerriet sap eenmaal in te koken tot siroop. 'Honing zonder bijen' als het ware.De meeste rums rijpen ook in een tropisch klimaat waarbij dit proces driemaal sneller verloopt dan bij een gemiddelde Schotse whisky. Niet zo bij Zacapa. Deze rum rijpt wel in het tropische Guatemala, maar dan wel letterlijk 'boven de wolken' op een hoogte van meer dan 2300m in het zogenaamde 'House Above The Clouds'. Hier heerst een koel klimaat waardoor rijping veel trager verloopt, wat Zacapa zijn, of moeten we zeggen haar unieke smaak geeft samen met een solera systeem van sherry en bourbon vaten.Zacapa Room BrusselOp 25, 26 en 27 juni krijg je zelf de kans om deze unieke rum te proeven in de Zacapa Room. Diageo World Class Ambassador Carl Van Droogenbroeck zal je begeleiden op een unieke smaakervaring van Zacapa in combinatie met chocolade gemaakt door niemand minder dan Pierre Marcolini."Zacapa Rum behoort tot de hoogste kwaliteitsnormen en is gebrouwen met de beste grondstoffen die er zijn. Daarom ontwikkelden we een unieke tasting experience met een selectie van de beste Belgische chocolade. Door de combinatie van chocolade met premium rum ontstaat er een diepe en intense smaakervaring die je meevoert op een reis doorheen Guatemala.", aldus Carl Van Droogenbroeck, gastheer van de Zacapa Room.