Getest: luchtreinigingsventilator in vervuild Antwerpen

- © Dyson

Begin deze maand werd de nieuwste Dyson Pure Hot+Cool verwarmende luchtreinigingsventilator gelanceerd. Fijn stof is een hot item en bovendien net wat dit apparaat aanpakt, dus deden we een test in een van de meest vervuilde straten van Antwerpen…

Omdat onze woonplaats deze herfst qua luchtkwaliteit nog in de geel/rode categorie terechtkwam (om en bij de 40 µg/m³ N02-concentratie), leek het ons geen slecht idee om het toestel hierop los te laten. Dat het toestel ook nog eens verwarmt (en koelt tijdens de zomer), was tijdens de eerste winterprik alleen maar een voordeel.

Het kruipt overal

-
© Dyson

Fijn stof is samen met de klimaatverandering een van de hot topics van de voorbije maanden. Doordat huizen steeds beter geïsoleerd zijn kan deze vervuiling in huis blijven hangen. Omdat we tot 90% van onze tijd achter gesloten deuren doorbrengen, ademen we binnen meer vervuilende stoffen in. Die kunnen van buiten komen of ontstaan door alledaagse activiteiten binnenshuis. Geurkaarsen, deo’s en schoonmaakmiddelen kunnen bijvoorbeeld benzeen verspreiden, huisdieren microscopische deeltjes zoals huidschilfers en haren, planten en bloemen microscopische pollen. Ook koken brengt kleine deeltjes in de lucht terecht.

Werking

-
© Dyson

Het installeren en aansluiten aan het wifi-netwerk voor het eerste gebruik is peanuts. Het plaatsen van de filters kost amper tijd – hoe lang ze meegaan is natuurlijk nog afwachten, volgens Dyson houden ze het een jaartje vol. De Dyson Pure Hot+Cool geeft weer welke vervuiling er op welk moment hangt en hoe het fijn stof evolueert. Met nieuwe sensors en een betere filtratie pakt de luchtreinigingsventilator de vervuiling in huis nog beter aan dan z’n voorganger die vorig jaar werd gelanceerd. Het draait tot 350° rond en kan per seconde tot 290 liter gereinigde lucht tot in elke hoek van de kamer projecteren. De omvang van onze nieuwe huisgenoot maakt het moeilijk om ‘m ergens discreet weg te zetten, qua geluid is hij echter eerder bescheiden, enkel als hij naar stand 6 of 7 (van de tien) voor vervuilde lucht klimt, merk je ‘m op. De verwarmingsfunctie is erg snel (nog geen halve minuut) en geluidsarm. Ze gaat in stand-by modus zodra de gewenste temperatuur bereikt is en schakelt opnieuw aan wanneer de temperatuur zakt. De machine blijft intussen de lucht reinigen. We kijken alvast uit naar het gebruik van de koelfunctie in de zomer en een allergie-arme lente dankzij het verwijderen van pollen uit de lucht.

Extra’s

-
© Dyson

Het toestel heeft een slaaptimer en nachtmodus (monitoring en reiniging in stille modus). De gemagnetiseerde afstandsbediening past netjes bovenop het toestel. Met de Dyson Link-app (voor iOS en Android ) kan de luchtvervuiling, temperatuur en luchtvochtigheid binnenshuis en buitenshuis live gevolgd worden. Je kunt er het toestel mee besturen of kijken hoe lang de filter nog efficiënt is. De intuïtieve bediening maakt de app nog handiger dan de afstandsbediening. Het toestel kantelt en roteert om z’n as zodat je de richting van de luchtstroom zelf kan bepalen. Vanuit de app kan je het toestel automatisch om z’n as laten draaien en laten roteren in de hoek die je zelf wil, of je kan een dag- of weekprogramma instellen. Het is allemaal erg duidelijk. Daarnaast kan je vanop afstand de temperatuur en luchtkwaliteit meten en desgewenst zelfs de verwarming aanzetten. Het toestel schakelt automatisch uit als iets of iemand het omstoot. Helaas was de kat des huizes voor een keer te braaf en hebben we deze feature niet kunnen testen.

Verdict

Of en hoe het toestel de vervuiling aanpakt, kunnen we natuurlijk niet echt wetenschappelijk testen. We merkten wél dat het toestel in overdrive gaat als er een kaars aangestoken of een steak gebakken wordt – dat laatste zelfs in een andere, aangrenzende ruimte mét afzuigkap. Na een nacht met het toestel in de slaapkamer, hadden we ook minder last van de ochtendlijke verstopte neus. Ook hadden we de indruk dat het toestel zelfs het gebruik van alcohol waarneemt via een verhoging in de VOS waarden. Blijkbaar kunnen we ook het spitsuur in de straat – of aanpalende Antwerpse Ring – afmeten aan een kleine verhoging van fijn stof. Onze straat werd onlangs als een van de meest vervuilde van het land aangeduid, de hoeveelheid fijn stof binnenshuis was echter prima. We merkten wél een lichte verhoging als we een raam openden. Allemaal duidelijke indicaties dat het toestel toch op z’n minst iets waarneemt.

Dyson Pure Hot+Cool (649 euro), verkrijgbaar in wit/zilver en zwart/nikkel via www.dyson.be

Partner Content