Nick Bril van The Jane: ‘Sinds mijn dochtertje doof is geworden, heb ik geleerd om pauzes te nemen’

© Franky Verdickt

In deze rubriek bevragen we ondernemers wekelijks over hun ervaringen met carrière en stijl. Deze week: chef kok Nick Bril die zich een weg uit de schaduw van Sergio Hermans bokst. ‘Ik ben heel tevreden met wat ik al heb gerealiseerd.’

Hij stond jarenlang zij aan zij met Sergio Hermans in de keuken van The Jane, maar nu wil Nick Bril de spotlights op zichzelf vestigen. Dat lijkt aardig te lukken. Eerder dit jaar had hij het in Knack Weekend nog over zijn nieuwe boek, 33 by Nick Bril, dat hem een jaar lang zal volgen in de keuken, op reis en aan de draaitafel. ‘Voor mij hoeft privé en werk niet in balans te staan’, vertelt hij ons over zijn drukke agenda. Maar goed ook.

Hoe kleed jij je voor je job?

Nick Bril: ‘Ik heb voor mijn werk twee outfits nodig. Een flexibele outfit die niet te warm is om beweegbaar te zijn in de keuken. Ik draag dan een lichte jeans en neem steevast twee paar schoenen mee naar het werk om mijn voeten wat rust te geven. Onder mijn koksjas draag ik gewoon een T-shirt.’

‘Wanneer ik buiten moet komen, doe ik mijn best om er verzorgder uit te zien. Ik neem altijd een proper T-shirt en een zwart hemd mee die ik combineer met moderne sneakers.’

Hoe combineer je werk en privé?

Bril: ‘Dat loopt enorm door elkaar, en ik vind dat eigenlijk wel prima zo. Voor mij hoeft werk en privé niet strikt gescheiden te zijn, mijn privéleven is mijn werk en andersom. Ik heb ook het geluk dat ik me na zo’n vier of vijf uur slaap per nacht al weer energiek genoeg voel om de dag door te komen.’

Ben je soms bewust offline?

Bril: ‘Eigenlijk nooit. Ik ben verantwoordelijk voor een groot bedrijf met zeventig werknemers en ik probeer alles wat in de gaten te houden. Ik word ook voortdurend overspoeld met reserveringen. Op vakantie probeer ik het werk tot anderhalf uur per dag te beperken zodat ik nadien kan ontspannen.’

Wat is voor jou de ultieme luxe?

Bril: ‘Ik trek geregeld naar Azië om daar tot rust te komen. Daar met mijn gezin genieten van de ondergaande zon en een een pint terwijl de wierook in je neus prikkelt, dat is fantastisch. Meer heb ik echt niet nodig.’

Wat is het hoogste dat je wilt bereiken in het leven?

Bril: ‘In januari staat er een nieuw project voor de deur waar ik nu nog niet veel over kan zeggen. Als alles binnen een jaar en half op volle toeren draait en het goed gaat met The Jane, denk ik dat ik voorlopig wel alles bereikt heb wat ik wil. Dan ga ik dus moeten kijken welke andere ambities ik nog koester. Maar eigenlijk ben ik nu al heel erg tevreden, ik zie wel welke richting m’n hart me uitstuurt.’

Hoe slaag je erin om voldoening te halen uit je werk?

Bril: ‘Ik kom steeds meer bij de gasten waardoor je complimenten en feedback rechtstreeks krijgt. Ik durf mijn fouten ook onder ogen te zien. Door die confrontatie aan te gaan, besef ik dat ik er nog niet ben en dat ik nog niet alles uit mezelf heb gehaald. Dat motiveert me. Mensen die ons op sociale media complimenten geven en die ons volgen in alles wat we doen, dat geeft ook voldoening.’

Wat is de meest waardevolle carrièreles die je ooit kreeg?

Bril: ‘Dat je nooit op je lauweren mag rusten. Je mag nooit stilstaan en denken dat je er al bent, en het is al even belangrijk om altijd kritisch te blijven over waar je mee bezig bent. Ik moet wel toegeven: sinds mijn dochtertje doof is geworden, heb ik ook geleerd om af en toe eens een break te nemen en om achterom te kijken. Genieten van wat je al gerealiseerd hebt is óók belangrijk. De tijd vliegt voorbij en je wil niet het meest waardevolle uit het oog verliezen.’

Partner Content