De opwaartse herziening van de overheidsschuld is een gevolg van een initiatief van Eurostat. Het statistisch bureau van de Europese Unie vroeg België te onderzoeken of de beheerder van de spoorinfrastructuur marktconform werkt. Dat is volgens de Europese boekhoudregels niet het geval, omdat Infrabel een zo goed als vast bedrag krijgt als overheidssubsidie.

De hogere staatsschuld is een tegenvaller voor de regering-Michel. Die wil de schuldgraad, eind 2017 103,4 procent van het bbp, verlagen tot minder dan 100 procent.

De opwaartse herziening van de overheidsschuld is een gevolg van een initiatief van Eurostat. Het statistisch bureau van de Europese Unie vroeg België te onderzoeken of de beheerder van de spoorinfrastructuur marktconform werkt. Dat is volgens de Europese boekhoudregels niet het geval, omdat Infrabel een zo goed als vast bedrag krijgt als overheidssubsidie. De hogere staatsschuld is een tegenvaller voor de regering-Michel. Die wil de schuldgraad, eind 2017 103,4 procent van het bbp, verlagen tot minder dan 100 procent.