Met de verhoging met een half procentpunt, meer dan economen verwacht hadden, willen de beleidsmakers in Frankfurt de torenhoge inflatie bestrijden. Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn met name de energieprijzen flink opgelopen. In juni stegen de consumptieprijzen in de eurozone met 8,6 procent, een record.

De centrale bank streeft naar een inflatie van 2 procent. Door de rente op te krikken, wordt lenen duurder. Dat zou ertoe moeten leiden dat er minder geld in omloop komt en de economie afkoelt.

De recente daling van de euro ten opzichte van de dollar tot een dieptepunt in twee decennia heeft de inflatievrees nog doen toenemen. Veel banken hebben de afgelopen maanden hun hypotheekrentes al verhoogd, omdat ze zagen aankomen dat de centrale bank met deze stap zou komen.

De beslissing van de ECB volgt gelijkaardige stappen van de centrale banken van onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om de torenhoge inflatie te bestrijden. De laatste keer dat de ECB de rente verhoogde, is al meer dan tien jaar geleden. Het belangrijkste rentetarief in de eurozone, de herfinancieringsrente, staat al sinds maart 2016 op nul.

De depositorente is sinds juni 2014 al negatief: banken die geld wilden parkeren bij de ECB, moesten daar een strafrente van 0,5 procent op betalen. Dat rentetarief gaat nu dus naar 0 procent. Dat betekent dat banken niet meer hoeven te betalen voor geld dat ze tijdelijk bij de ECB stallen. Later dit jaar gaat de rente mogelijk nog verder omhoog, maar over de omvang van toekomstige rentestappen laat de ECB zich in het rentebesluit van donderdag nog niet uit.

ECB-voorzitter Christine Lagarde geeft om 14.45 uur een persconferentie om de beslissing aan te kondigen. Ze had sinds haar aantreden in november 2019 de rente nog niet eerder aangepast. De laatste keer dat de rente in de eurozone werd verhoogd was toen de Fransman Jean-Claude Trichet nog de hoogste baas was bij de ECB. Zijn opvolger Mario Draghi voerde sinds eind 2011 alleen maar renteverlagingen door.

Sombere vooruitzichten

Lagarde heeft donderdag gezegd dat de economische vooruitzichten in de eurozone somber zijn vanwege de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de inflatie, die 'nog wel enige tijd op een ongewenst hoog niveau zal blijven'.

De gevolgen van het gewapende conflict, met een inflatie op recordhoogte en veel onzekerheid in de economie leiden tot sombere vooruitzichten voor de tweede helft van 2022 en daarna, zei de Franse nadat de ECB had beslist de rente voor het eerst sinds 2011 te verhogen in een poging de stijgende prijzen te beteugelen.

Met de verhoging met een half procentpunt, meer dan economen verwacht hadden, willen de beleidsmakers in Frankfurt de torenhoge inflatie bestrijden. Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn met name de energieprijzen flink opgelopen. In juni stegen de consumptieprijzen in de eurozone met 8,6 procent, een record. De centrale bank streeft naar een inflatie van 2 procent. Door de rente op te krikken, wordt lenen duurder. Dat zou ertoe moeten leiden dat er minder geld in omloop komt en de economie afkoelt. De recente daling van de euro ten opzichte van de dollar tot een dieptepunt in twee decennia heeft de inflatievrees nog doen toenemen. Veel banken hebben de afgelopen maanden hun hypotheekrentes al verhoogd, omdat ze zagen aankomen dat de centrale bank met deze stap zou komen. De beslissing van de ECB volgt gelijkaardige stappen van de centrale banken van onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om de torenhoge inflatie te bestrijden. De laatste keer dat de ECB de rente verhoogde, is al meer dan tien jaar geleden. Het belangrijkste rentetarief in de eurozone, de herfinancieringsrente, staat al sinds maart 2016 op nul. De depositorente is sinds juni 2014 al negatief: banken die geld wilden parkeren bij de ECB, moesten daar een strafrente van 0,5 procent op betalen. Dat rentetarief gaat nu dus naar 0 procent. Dat betekent dat banken niet meer hoeven te betalen voor geld dat ze tijdelijk bij de ECB stallen. Later dit jaar gaat de rente mogelijk nog verder omhoog, maar over de omvang van toekomstige rentestappen laat de ECB zich in het rentebesluit van donderdag nog niet uit. ECB-voorzitter Christine Lagarde geeft om 14.45 uur een persconferentie om de beslissing aan te kondigen. Ze had sinds haar aantreden in november 2019 de rente nog niet eerder aangepast. De laatste keer dat de rente in de eurozone werd verhoogd was toen de Fransman Jean-Claude Trichet nog de hoogste baas was bij de ECB. Zijn opvolger Mario Draghi voerde sinds eind 2011 alleen maar renteverlagingen door. Sombere vooruitzichten Lagarde heeft donderdag gezegd dat de economische vooruitzichten in de eurozone somber zijn vanwege de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de inflatie, die 'nog wel enige tijd op een ongewenst hoog niveau zal blijven'.De gevolgen van het gewapende conflict, met een inflatie op recordhoogte en veel onzekerheid in de economie leiden tot sombere vooruitzichten voor de tweede helft van 2022 en daarna, zei de Franse nadat de ECB had beslist de rente voor het eerst sinds 2011 te verhogen in een poging de stijgende prijzen te beteugelen.