Ghosn vraagt de toepassing van het grondwetsartikel dat ook bepaalt dat iedereen die aangehouden is, een openbare zitting kan vragen waarbij hij zelf aanwezig is, om de reden van aanhouding te vernemen. Die vraag kan niet geweigerd worden. De zitting is inmiddels vastgelegd op dinsdag 8 januari.

De 64-jarige Ghosn werd op 19 november opgepakt en op 10 december aangeklaagd wegens financiële malversaties in Japan. De in Brazilië geboren Frans-Libanese zakenman zou tussen 2011 en 2015 maar de helft van zijn inkomsten hebben aangegeven. Onlangs kwam daar nog een aanklacht bij: schenden van het vertrouwen met verzwarende omstandigheden. Zijn aanhouding werd op oudejaarsdag nog verlengd tot 11 januari.

Ghosn werd na het uitbarsten van de affaire opzijgeschoven als voorzitter van de Japanse constructeurs Nissan en Mitsubishi. Het Franse Renault behoudt vooralsnog wel het vertrouwen. Ghosn blijft er formeel topman en bestuursvoorzitter, maar zijn taken worden tijdelijk waargenomen door operationeel directeur Thierry Bolloré.

Ghosn vraagt de toepassing van het grondwetsartikel dat ook bepaalt dat iedereen die aangehouden is, een openbare zitting kan vragen waarbij hij zelf aanwezig is, om de reden van aanhouding te vernemen. Die vraag kan niet geweigerd worden. De zitting is inmiddels vastgelegd op dinsdag 8 januari.De 64-jarige Ghosn werd op 19 november opgepakt en op 10 december aangeklaagd wegens financiële malversaties in Japan. De in Brazilië geboren Frans-Libanese zakenman zou tussen 2011 en 2015 maar de helft van zijn inkomsten hebben aangegeven. Onlangs kwam daar nog een aanklacht bij: schenden van het vertrouwen met verzwarende omstandigheden. Zijn aanhouding werd op oudejaarsdag nog verlengd tot 11 januari.Ghosn werd na het uitbarsten van de affaire opzijgeschoven als voorzitter van de Japanse constructeurs Nissan en Mitsubishi. Het Franse Renault behoudt vooralsnog wel het vertrouwen. Ghosn blijft er formeel topman en bestuursvoorzitter, maar zijn taken worden tijdelijk waargenomen door operationeel directeur Thierry Bolloré.