Dat zou dan kracht moeten gaan worden tegen 2013. Tegen dan komen immers de afspraken gemaakt rond het huidige stabilisatiefonds gespekt met 440 miljard euro te vervallen.

De onverwacht intense top van ministers van Financiën is een gemiste kans. Men gooit Ierland een reddingsboei toe dat erg duur is voor het land (6% rente). Voor de rest praat er over wat er vanaf 2013 moet komen. Waarom heeft men niet in één keer het nodige voorzien om in de komende weken en maanden ook Portugal en zelfs Spanje uit de wind te zetten? Het argument dat men dan al veel van het kruit van het stabilisatiefonds zou verschoten hebben, gaat slechts heel gedeeltelijk op. Zoals de zaken nu lopen, zal men dat kruit toch in het kanon moeten brengen.

Met een breder dekkend reddingsplan voor de landen die steeds meer onder vuur komen te liggen, was de kans reëel dat men de marktonrust echt zou ingedamd hebben. Nu is er een goedgekeurd plan voor Ierland. Voor de andere probleemlanden is er niks concreets. En dus zal het kwestie van dagen zijn vooraleer de vlam weer in de pan slaat. De kans neemt nu uiteraard ook toe dat de markten dan verder gaan kijken dan hun Portugese en Spaanse neus lang is.

Het meest merkwaardige van de beslissingen van gisteren is dat er uit niks blijkt dat de Europese leiders door hebben dat ze eigenlijk niet zozeer meer met landencrises moeten afrekenen dan wel met een heuse systeemcrisis van het eurogegeven.

Dat zou dan kracht moeten gaan worden tegen 2013. Tegen dan komen immers de afspraken gemaakt rond het huidige stabilisatiefonds gespekt met 440 miljard euro te vervallen. De onverwacht intense top van ministers van Financiën is een gemiste kans. Men gooit Ierland een reddingsboei toe dat erg duur is voor het land (6% rente). Voor de rest praat er over wat er vanaf 2013 moet komen. Waarom heeft men niet in één keer het nodige voorzien om in de komende weken en maanden ook Portugal en zelfs Spanje uit de wind te zetten? Het argument dat men dan al veel van het kruit van het stabilisatiefonds zou verschoten hebben, gaat slechts heel gedeeltelijk op. Zoals de zaken nu lopen, zal men dat kruit toch in het kanon moeten brengen. Met een breder dekkend reddingsplan voor de landen die steeds meer onder vuur komen te liggen, was de kans reëel dat men de marktonrust echt zou ingedamd hebben. Nu is er een goedgekeurd plan voor Ierland. Voor de andere probleemlanden is er niks concreets. En dus zal het kwestie van dagen zijn vooraleer de vlam weer in de pan slaat. De kans neemt nu uiteraard ook toe dat de markten dan verder gaan kijken dan hun Portugese en Spaanse neus lang is. Het meest merkwaardige van de beslissingen van gisteren is dat er uit niks blijkt dat de Europese leiders door hebben dat ze eigenlijk niet zozeer meer met landencrises moeten afrekenen dan wel met een heuse systeemcrisis van het eurogegeven.