Het afschakelplan is op verschillende punten aangepast, schrijft De Standaard. In het nieuwe plan zitten acht schijven die beurtelings losgekoppeld worden van het stroomnet bij een stroomtekort. Vorig jaar waren dat er zes. Maar de gebieden die in het donker gezet kunnen worden, blijven grotendeels hetzelfde. Het licht blijft branden in onder meer de haven van Gent en de luchthavens van Luik en Charleroi. De NMBS belandt in de laatste schijf.

Vermogen opgetrokken

Daarnaast wordt het vermogen van het afschakelplan fors opgetrokken, van 3.000 megawatt naar 5.386 megawatt. Dat komt overeen met het vermogen van vijf kerncentrales. Elia benadrukt dat het risico op een stroomtekort niet is toegenomen ten opzichte van vorig jaar, maar gedaald.

De vermogensverhoging komt er op vraag van een aanbeveling van het Europese netwerk van hoogspanningsoperatoren (Entsoe). Het netwerk wil dat alle lidstaten een plan uitwerken om de helft van het vermogen te kunnen afschakelen in noodgevallen.

Met dit plan zullen alle gebieden even zwaar lijden. Dat was in de vorige versie niet het geval. De Belgische burgemeesters worden vandaag op de hoogte gebracht van de zones in hun gemeente die onder het plan vallen. Morgen zitten de regeringen samen met het Overlegcomité. (NS)

Het afschakelplan is op verschillende punten aangepast, schrijft De Standaard. In het nieuwe plan zitten acht schijven die beurtelings losgekoppeld worden van het stroomnet bij een stroomtekort. Vorig jaar waren dat er zes. Maar de gebieden die in het donker gezet kunnen worden, blijven grotendeels hetzelfde. Het licht blijft branden in onder meer de haven van Gent en de luchthavens van Luik en Charleroi. De NMBS belandt in de laatste schijf.Daarnaast wordt het vermogen van het afschakelplan fors opgetrokken, van 3.000 megawatt naar 5.386 megawatt. Dat komt overeen met het vermogen van vijf kerncentrales. Elia benadrukt dat het risico op een stroomtekort niet is toegenomen ten opzichte van vorig jaar, maar gedaald. De vermogensverhoging komt er op vraag van een aanbeveling van het Europese netwerk van hoogspanningsoperatoren (Entsoe). Het netwerk wil dat alle lidstaten een plan uitwerken om de helft van het vermogen te kunnen afschakelen in noodgevallen. Met dit plan zullen alle gebieden even zwaar lijden. Dat was in de vorige versie niet het geval. De Belgische burgemeesters worden vandaag op de hoogte gebracht van de zones in hun gemeente die onder het plan vallen. Morgen zitten de regeringen samen met het Overlegcomité. (NS)