De rating van het land zit al op een beroerde BBB en brokkelt snel verder af. De financiering van de behoeften van het land loopt alsmaar moeilijker. De vraag om financiële steun van Europa en het IMF moet nu snel komen.

Net zoals in Griekenland en Ierland gaat er ook in Portugal een hele politieke pantomime vooraf aan de finale knieval.

Ontkenningen dat er steun is, dure eden over de naleving van de afgesproken saneringsoperaties en politiek gehakketak om de zwarte piet in het kamp van de tegenstanders te krijgen, het scenario is op details na altijd hetzelfde. En dus kan ook Portugal het niet op eigen houtje redden. De ontslagnemende eerste minister José Socrates maakt daar nu een hele heisa van - "allemaal de schuld van de oppositie" - maar dat is louter voor interne Portugese consumptie. Zijn land is failliet. Punt.

In de schaduw van de slowmotionval van Portugal ontrolt zich het verhaal van de stresstests van de Europese banken. Als het tot een schuldherschikking of -vermindering van landen als Griekenland, Ierland of Portugal komt, branden vragen over de weerbaarheid van die Europese banken op ieders lippen. De vorige stresstests waren een aanfluiting van de realiteit. Hopelijk gebeurt het nu met meer ernst.

De rating van het land zit al op een beroerde BBB en brokkelt snel verder af. De financiering van de behoeften van het land loopt alsmaar moeilijker. De vraag om financiële steun van Europa en het IMF moet nu snel komen. Net zoals in Griekenland en Ierland gaat er ook in Portugal een hele politieke pantomime vooraf aan de finale knieval.Ontkenningen dat er steun is, dure eden over de naleving van de afgesproken saneringsoperaties en politiek gehakketak om de zwarte piet in het kamp van de tegenstanders te krijgen, het scenario is op details na altijd hetzelfde. En dus kan ook Portugal het niet op eigen houtje redden. De ontslagnemende eerste minister José Socrates maakt daar nu een hele heisa van - "allemaal de schuld van de oppositie" - maar dat is louter voor interne Portugese consumptie. Zijn land is failliet. Punt. In de schaduw van de slowmotionval van Portugal ontrolt zich het verhaal van de stresstests van de Europese banken. Als het tot een schuldherschikking of -vermindering van landen als Griekenland, Ierland of Portugal komt, branden vragen over de weerbaarheid van die Europese banken op ieders lippen. De vorige stresstests waren een aanfluiting van de realiteit. Hopelijk gebeurt het nu met meer ernst.