Ook Bank Degroof moet stresstesten ondergaan

© Belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Bank Degroof moet dit jaar een balans- en stresstest ondergaan. Dat besliste de ECB in haar hoedanigheid van nieuwe Europese toezichthouder op de banksector.

Er was vorig jaar veel te doen over de balans- en stresstesten die de banken moesten ondergaan in het kader van de overdracht van het bankentoezicht aan de Europese Centrale Bank (ECB). Zes Belgische instellingen werden aan de strenge procedure onderworpen: Argenta, Axa Bank, Belfius, Dexia, KBC en BNY Mellon. Ook de Belgische filialen van BNP Paribas en ING werden via hun moederbanken getest.

Nu de ECB het toezicht definitief heeft overgenomen, heeft de instelling beslist dat ook Bank Degroof een reeks balans- en stresstesten moet ondergaan. Die oefening zal in de loop van 2015 plaats vinden. De beslissing heeft niets te maken met de geplande fusie van Bank Degroof met Petercam.

“De ECB heeft beslist dat vijftien Europese instellingen die vorig jaar niet getest werden, dit jaar de testen moeten ondergaan”, vertelt Koen Algaet die aan het hoofd staat van de banksupervisie bij de Nationale Bank van België. “Het gaat vooral om financiële instellingen met grensoverschrijdende activiteiten. Bank Degroof, dat ook filialen heeft in Luxemburg en Frankrijk, is één van de vijftien namen op de lijst.”

Vorig jaar vond de nationale toezichthouder dat Degroof niet moest getest worden omdat ze de bank niet als een grote, systeembelangrijke instelling beschouwde. De ECB verhuist Degroof nu wel naar de categorie van banken die een systeemrisico kunnen inhouden. Daarmee geeft de ECB volgens Algoet vooral het signaal dat ze banken met activiteiten in verschillende landen van Europa goed in de gaten wil houden.

Bank Degroof is een van de grootste vermogensbanken van België, en de grootste onafhankelijke speler in private banking. Vorig jaar maakte de bank een winst van 84,4 miljoen euro op 346 miljoen euro inkomsten. Het beheerd vermogen bedroeg 32 miljard euro. Dankzij de geplande fusie met Petercam zou dat bedrag toenemen tot 47 miljard euro. Beide partijen hebben een intentieverklaring ondertekend maar de samensmelting moet nog gerealiseerd en goedgekeurd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content