Houd de deadline in de gaten. Een verhuizing moet minstens een jaar op voorhand worden gepland. Voor grote bedrijven geldt zelfs een periode van achttien maanden tussen de start van het project en de effectieve verhuizing.

Communiceer intern. Onderschat niet hoeveel weerstand uw medewerkers zullen bieden tegen de verandering. Een nieuwe indeling van de werkruimte, vooral na een verhuizing, maakt mensen zenuwachtig en geeft aanleiding tot geruchten over de nieuwe werkplaats, de reorganisatie enzovoort. Responsabiliseer de teams, bijvoorbeeld door een projectleider aan te duiden in elk team.

Simuleer het effect van de verhuizing. Voordat u opteert voor een pand, moet u onderzoeken welk effect deze locatie heeft op de verplaatsing van uw medewerkers.

Onderhandel over de huur. U hebt drie hefbomen: het bedrag van de huur, een huurvrije periode en een deelname in de inrichtingswerken. Het vertrekpunt moet altijd het aantal mogelijke werkposten zijn, niet de oppervlakte.

Bepaal de bijkomende lasten. De lasten zijn vaak een onbekende factor en kunnen erg verschillen volgens pand. U kunt een 'groene annex' aan de huurovereenkomst vragen, die de eigenaar, de uitbater en de huurder ertoe verbindt om de energiekosten zoveel mogelijk te drukken.

Voorzie het onvoorziene. Omdat de toekomst soms verrassingen in petto heeft, kunt u best de mogelijkheid inbouwen dat u het pand onderverhuurt - liefst zonder voorafgaand akkoord van de eigenaar.
Bron: L'Entreprise

Houd de deadline in de gaten. Een verhuizing moet minstens een jaar op voorhand worden gepland. Voor grote bedrijven geldt zelfs een periode van achttien maanden tussen de start van het project en de effectieve verhuizing. Communiceer intern. Onderschat niet hoeveel weerstand uw medewerkers zullen bieden tegen de verandering. Een nieuwe indeling van de werkruimte, vooral na een verhuizing, maakt mensen zenuwachtig en geeft aanleiding tot geruchten over de nieuwe werkplaats, de reorganisatie enzovoort. Responsabiliseer de teams, bijvoorbeeld door een projectleider aan te duiden in elk team. Simuleer het effect van de verhuizing. Voordat u opteert voor een pand, moet u onderzoeken welk effect deze locatie heeft op de verplaatsing van uw medewerkers. Onderhandel over de huur. U hebt drie hefbomen: het bedrag van de huur, een huurvrije periode en een deelname in de inrichtingswerken. Het vertrekpunt moet altijd het aantal mogelijke werkposten zijn, niet de oppervlakte. Bepaal de bijkomende lasten. De lasten zijn vaak een onbekende factor en kunnen erg verschillen volgens pand. U kunt een 'groene annex' aan de huurovereenkomst vragen, die de eigenaar, de uitbater en de huurder ertoe verbindt om de energiekosten zoveel mogelijk te drukken. Voorzie het onvoorziene. Omdat de toekomst soms verrassingen in petto heeft, kunt u best de mogelijkheid inbouwen dat u het pand onderverhuurt - liefst zonder voorafgaand akkoord van de eigenaar. Bron: L'Entreprise