"Dit valt me niet makkelijk." Wat kan dat die medewerker schelen? Hoe moeilijk het u ook valt, vraag geen begrip van de collega die u ontslaat.

"We hebben besloten dat we enkele dingen moeten veranderen." Praat niet alsof u een persconferentie houdt. Sla de platitudes over, want als u uw job goed gedaan hebt, weet de werknemer al waarom hij wordt ontslagen. Wees hier duidelijk over.

"Je haalt het niveau van Martine niet." Maak geen vergelijkingen met andere personeelsleden. Een medewerker wordt ontslagen omdat hij de norm of de doelstellingen niet haalt. Bovendien riskeert u een debat uit te lokken. Discussies helpen niet en maken de werknemer alleen maar ongelukkiger. Al wat u kunt doen is luisteren.

"Je bent een goede collega geweest, maar we moeten besparen." Als u echt moet besparen, hebben prestaties er niets mee te maken en hoeft u die niet te vermelden. Als u besparingen aanhaalt als drogreden, doet u de medewerker geen plezier en verspreidt u een vals gerucht dat kandidaten kan afschrikken.

Bron: Inc.com

"Dit valt me niet makkelijk." Wat kan dat die medewerker schelen? Hoe moeilijk het u ook valt, vraag geen begrip van de collega die u ontslaat. "We hebben besloten dat we enkele dingen moeten veranderen." Praat niet alsof u een persconferentie houdt. Sla de platitudes over, want als u uw job goed gedaan hebt, weet de werknemer al waarom hij wordt ontslagen. Wees hier duidelijk over. "Je haalt het niveau van Martine niet." Maak geen vergelijkingen met andere personeelsleden. Een medewerker wordt ontslagen omdat hij de norm of de doelstellingen niet haalt. Bovendien riskeert u een debat uit te lokken. Discussies helpen niet en maken de werknemer alleen maar ongelukkiger. Al wat u kunt doen is luisteren. "Je bent een goede collega geweest, maar we moeten besparen." Als u echt moet besparen, hebben prestaties er niets mee te maken en hoeft u die niet te vermelden. Als u besparingen aanhaalt als drogreden, doet u de medewerker geen plezier en verspreidt u een vals gerucht dat kandidaten kan afschrikken. Bron: Inc.com