Zakenwereld in de ban van Ice Bucket Challenge

© Belga

Dat de zakenwereld de Ice Bucket Challenge een warm hart toedraagt, had Bill Gates internationaal al bewezen. Ook in ons land ging de bal de voorbije weken aan het rollen.

Hou het simpel

Waarom slaat de Ice Bucket Challenge aan? Het antwoord vinden we bij het aloude marketingprincipe KISS: Keep it simple, stupid. Al gaat ook het beleefdere Keep it short and simple in dit geval op. “Bij de Ice Bucket Challenge werkt de kracht van eenvoud”, verklaart Stefan Coucheir van het marketingadviesbureau Antenno. De medewerkers van Antenno voegden onlangs de daad bij het woord en lanceerden een keten van challenges die onder meer bedrijven als Avantida en Cegeka bereikte. “Het idee is simpel: giet een ijsemmer water over je heen”, vervolgt Coucheir. “Elk filmpje bevat een verrassingseffect. De kijker is nieuwsgierig hoe de persoon zal reageren op het douchemoment.”

Samenhorigheid

Dat de ijsemmeruitdaging viraal ging, ligt niet enkel aan de eenvoud van het idee. De emotionele druk om mee te doen wanneer je wordt uitgenodigd, is hoog en het wekt een gevoel van samenhorigheid in de hand, ook in bedrijven. Maar daarnaast kan het op de werkvloer tellen als signaal. “Organisaties voeden hiermee hun bedrijfscultuur”, zegt Stefan Coucheir. “Het zegt iets over de attitude van de mensen en van de organisaties als ze voor dit soort initiatieven tijd kunnen maken.”

Goodman

Bij Goodman, een Australische ontwikkelaar en beheerder van bedrijfsvastgoed, motiveerde een van de medewerkers in ons land uiteindelijk meer dan dertig van zijn collega’s om collectief de challenge aan te gaan (zie foto rechtsboven). “Wij hebben een complex businessmodel waarin we veel belang hechten aan interne samenwerking, buiten de grenzen van de jobomschrijving”, zegt Philippe Van der Beken, managing director voor continentaal Europa. “Samenwerken zit sterk in onze cultuur, het is een echte mindset. Net daarom was het zo belangrijk voor ons om die challenge met zoveel mogelijk medewerkers aan te gaan.”

Relevantie

Ondanks al de goede intenties stuit de Ice Bucket Challenge ook op de kritiek dat de actie weinig inhoudelijke relevantie heeft. Een emmer ijswater heeft niets te maken met de ziekte ALS en het effect is dus vooral beperkt tot naambekendheid. “Die bekendheid is wel een kans om ALS een gezicht te geven”, zegt Coucheir. “Ik vond het jammer dat de media niet meer de ALS-patiënt hebben opgezocht om de ziekte en de impact ervan te kaderen. Maar met de campagne is sowieso een onschatbare basis gelegd voor fondsenwerving voor ALS in de volgende jaren.”

Belg geeft minder

In België werven de vzw’s Een Hart voor ALS (zie ook p. 126) en ALS Liga fondsen. Bij de ALS Liga (www.alsliga.be) merkt voorzitter Danny Reviers op dat het aantal giften in ons land niet tipt aan wat de Ice Bucket Challenge in Nederland of de VS teweegbrengt. “Maar het is een geschenk uit de hemel”, klinkt het. “We weten dat veel bedrijven een sociaal doel aan winst willen koppelen en daarom is het goed dat we nu de kans krijgen om uit te leggen dat er een vreselijke ziekte als ALS bestaat.” De ALS Liga laat verstaan dat ze de opportuniteit wil benutten door bedrijven meer te sensibiliseren over hoe ze kunnen omgaan met personeelsleden die door de ziekte worden getroffen. Danny Reviers: “Tot nu toe heeft de ALS Liga geen noemenswaardige giften uit de bedrijfswereld ontvangen. We hopen dat de bedrijven in de komende weken wakker worden.”

Wouter Temmerman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content