Word detective voor een uur

© .

Op zoek naar een originele teambuilding- of gezinsactiviteit? In Brussel kunt u de Escape Hunt Experience ervaren, een spel waarbij de deelnemers opgesloten worden en zich door het oplossen van raadsels en vraagstukken kunnen ‘bevrijden’.

Oorsprong

Escape Hunt Experience werd in december 2014 opgestart in Brussel. Ondertussen heeft het al drie concurrenten in de hoofdstad. De eerste ‘ontsnappingsspelen’ dateren van 2006 (Origin in Silicon Valley) en 2008 (Real Escape Game in Tokyo. Sinds 2010 kennen de spelen een groeiende populariteit, eerst in Singapore en nadien in de rest van de wereld. Volgens Wikipedia waren er in 2015 al 2800 plaatsen waar spelers uit een gesloten ruimte moeten proberen te ontsnappen.

Escape Hunt Experience

Escape Hunt Experience is een van de bedrijven die wereldwijd zulke spelen uitbaten. Het bedrijf werd in 2013 opgericht in Bangkok door de Brit Paul Bart, die psychologie studeerde aan universiteit van Cambridge. Hij maakte op basis van zijn ervaring als psycholoog spelen voor zowel gezinnen, vriendengroepen als bedrijven. Inmiddels zijn er meer dan veertig vestigingen in Australië, Europa, Azië en de VS. De Brusselse vestiging hangt af van de franchisenemer in Frankrijk, waar er vijf onder de naam Escape Hunt Experience draaien.

Lokaal sausje

In Brussel bestaat het aanbod uit drie spelen: ‘Roof van Manneken Pis’, ‘Bom in het Koninklijk Paleis’ en ‘Ontvoering in de Opera’. De aankleding van de vestigingen is overal ter wereld gelijklopend, maar om een lokaal sausje over de ervaring te gooien worden de spelen gesitueerd in de stad waar een Escape Hunt uitgebaat wordt. In principe komt er elk jaar één spel bij en valt er één af. Maxime Vandaele, manager van Escape Hunt Experience Brussel, zegt echter dat er in Brussel na één jaar nog geen spel gewijzigd wordt. Elk spel duurt een uur en als de oplossing dan niet gevonden is, gaan de deuren alsnog open.

Publiek

De spelen zijn toegankelijk voor mensen vanaf acht jaar, maar tot hun zestiende mogen jongeren alleen binnen onder begeleiding van een volwassene. Op weekdagen komen veel bedrijfsgroepen. “Dat gebeurt als teambuilding”, zegt Vandaele. “We hebben acht kamers voor maximaal vijf personen. De bezetting is fiftyfifty verdeeld over bedrijven en particulieren.

Giftbox

De prijs van een spel is afhankelijk van het aantal personen per kamer. Voor vier personen is het 100 euro, voor vijf 110 euro. Er zijn geschenkboxen te koop voor 99 euro per kamer van maximaal vijf personen. In de eindejaarsperiode bleek zo’n box een populair cadeau. Er is ook een cadeaushop met onder meer T-shirts en sleutelhangers.

Verklaring

Waarom zijn escape rooms zo populair? Voor trendwatcher Herman Konings is het “…een extreme sport zonder extreem te zijn. Het is een veilige en kindvriendelijke versie. Het is spannend en ontspannend.” Het past ook in het escapisme, in de dubbele betekenis van het woord. “Je vecht tegen de klok om je te bevrijden en hebt geen tijd om tot rust te komen. Je sluit je volledig af van de alledaagse stress. En je weet niet wat je te wachten staat.”

Ad Van Poppel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content