De handelssector heeft in 2015 een herstel gekend, merkt sectorfederatie Comeos woensdag op bij een terugblik naar 2015.

Tot zover het goede nieuw, want 'de marges zijn in vrije val', luidt het.

De winstmarge (voor belastingen) voor de hele sector daalde van 1,97 procent in 2014 naar 1,53 procent vorig jaar. In 2006 noteerde winstmarge nog boven de 3 procent.

"Een winstmarge van 3 procent is normaal in de retail. Wij zijn een sector met lage marges, we werken op de hoeveelheden. Maar nu zien we een vrije val", aldus Dominique Michel, CEO van de sectororganisatie van de winkelketens.

In de voeding bleef de volumestijging min of meer stabiel. De hogere omzet kwam hier vooral door prijsstijgingen. In de non-food nam de groei af, zowel in omzet als volumes. "De prijzen in de non-food dalen structureel, dus de waarde daalt."

De prijsstijgingen relativeert Comeos nog. De algemene index steeg vorig jaar met 0,6 procent, sterk beïnvloed door de brandstofprijzen. Maar de 'shop-index' daalde met 0,4 procent, onder invloed van de non-food (-1,1 procent).

De sector kon in 2015 niet dus niet voldoende profiteren van positieve macro-economische indicatoren. Zo stegen in 2015 de private consumptie (+1,5 procent), het beschikbaar gezinsinkomen (+0,9 procent) en nam ook het consumentenvertrouwen toe. (Belga/BO)

De handelssector heeft in 2015 een herstel gekend, merkt sectorfederatie Comeos woensdag op bij een terugblik naar 2015. Tot zover het goede nieuw, want 'de marges zijn in vrije val', luidt het. De winstmarge (voor belastingen) voor de hele sector daalde van 1,97 procent in 2014 naar 1,53 procent vorig jaar. In 2006 noteerde winstmarge nog boven de 3 procent. "Een winstmarge van 3 procent is normaal in de retail. Wij zijn een sector met lage marges, we werken op de hoeveelheden. Maar nu zien we een vrije val", aldus Dominique Michel, CEO van de sectororganisatie van de winkelketens. In de voeding bleef de volumestijging min of meer stabiel. De hogere omzet kwam hier vooral door prijsstijgingen. In de non-food nam de groei af, zowel in omzet als volumes. "De prijzen in de non-food dalen structureel, dus de waarde daalt." De prijsstijgingen relativeert Comeos nog. De algemene index steeg vorig jaar met 0,6 procent, sterk beïnvloed door de brandstofprijzen. Maar de 'shop-index' daalde met 0,4 procent, onder invloed van de non-food (-1,1 procent). De sector kon in 2015 niet dus niet voldoende profiteren van positieve macro-economische indicatoren. Zo stegen in 2015 de private consumptie (+1,5 procent), het beschikbaar gezinsinkomen (+0,9 procent) en nam ook het consumentenvertrouwen toe. (Belga/BO)