West-Vlaamse brouwerijen in de lift

© belga

Ondanks een eerder marginale inbreng op nationaal niveau doen de West-Vlaamse brouwerijen het de jongste jaren erg goed. Met nog heel wat productiereserves en exportpotentieel oogt ook de toekomst rooskleurig. Dat blijkt uit een studie van het kwartaalblad West-Vlaanderen Werkt en hogeschool Howest.

Voor de studie werden 17 van de 28 West-Vlaamse brouwerijen doorgelicht, waaronder Brouwerij Omer Vander Ghinste (bekend van het Omer-bier) en Brouwerij De Brabandere (Bavik). De andere 11 brouwerijen zijn te klein en spelen dus weinig rol van betekenis.

De West-Vlaamse brouwerijen produceerden in 2013 gezamenlijk 530.000 hectoliter bier, of een stijging met 20 procent op vier jaar tijd. Desondanks maken ze amper 3 procent uit van de totale nationale productie (ruim 17,5 miljoen hectoliter). Dat is voornamelijk een gevolg van de aanwezigheid van internationale spelers als AB InBev, Duvel Moortgat, Co.Br.Ha en Alken-Maes.

Ook de toekomst ziet er goed uit, want de brouwerijen vinden steeds vaker de weg naar het buitenland. Zo verlaat 34 procent van de West-Vlaamse productie België, een stijging van 11 procentpunten in vergelijking met tien jaar geleden. Daarmee probeert West-Vlaanderen de kloof met het nationale gemiddelde, dat op 68 procent ligt, structureel te dichten. Bovendien investeerden de bedrijven, in de meeste gevallen nog steeds familiebedrijven, de jongste vier boekjaren 35 miljoen euro en is het uitkijken naar de productiestart van de gloednieuwe industriële brouwerij van Van Honsebrouck in Emelgem.

De West-Vlaamse brouwerijen zijn volgens de studie goed voor 350 rechtstreekse banen. Indirect zorgt de sector voor 900 jobs. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content