Spreek het woord 'ondernemer' uit en we halen ons de Marc Couckes en Fernand Hutsen van deze wereld voor de geest. Sinds ze polonaises dansen en bedrijfsfeesten met een hoog Studio 100-gehalte organiseren, hebben ze de sympathie van het grote publiek gewonnen. Het is vermakelijk, zelfs positief. En onze Vlaamse en federale regering moeten niet onderdoen. Ondernemingsvriendelijk, zo worden ze terecht genoemd.

Maar als straks de Septemberverklaring het politieke jaar weer op gang trapt, is applaus niet aan de orde. Een vriendelijk klimaat en debatten over de taxshift zijn niet genoeg om Vlamingen voor het ondernemerschap te doen kiezen.

Exact een jaar geleden gaf ik mijn goedbetaalde en best aangename job op om aan een eigen zaak te starten. Het gemak van de zekerheid - betaald verlof en elke eerste dag van de maand een vast loon op de rekening - kon het niet halen van de drang naar het ondernemerschap.

'Vriendelijk zijn voor ondernemers volstaat niet'

Tot mijn verbazing merk ik nu dat die sprong niet voor iedereen vanzelfsprekend is. De statistieken zijn veelzeggend: begin dit jaar startten 3 procent minder ondernemers met hun eigen avontuur. Zelfs als de cijfers intussen alweer beter zouden zijn, is dat veelzeggend. Bijna nergens in Europa zijn er verhoudingsgewijs zo weinig startende ondernemers als in België.

Wat we nodig hebben, is dan ook méér dan vriendelijk zijn voor de ondernemers. Ik weet nog hoe vreemd ik het vond toen ik een jaar geleden bleek dat ik moest betalen om een ondernemingsnummer te krijgen. Hoe minimaal het bedrag ook was, het was veelzeggend dat ik moest betalen om een zaak te mogen uitbouwen die vandaag werk biedt aan mensen.

Snel schakelende politiek, dat hebben we nodig. Het tempo waarin onze omgeving verandert is en waar de ondernemerswereld almaar meer op inspeelt, is duizelingwekkend. Maar intussen blijven we kampen met omslachtige regelgeving en wordt er nog altijd te krampachtig geanticipeerd op innovatie.

Laat onze beleidsmakers straks, als het politieke jaar weer op gang komt, meer ondernemer worden. Debatteren en vergaderen is toegestaan. Maar, cut the crap. Zoals we dat in de bedrijfswereld ook doen. En ja, durf misschien ook wat vaker uit te leggen wat voor een gigantisch vangnet we in ons land hebben.

Dajo Hermans is zaakvoerder van Bereal, een communicatiebureau gespecialiseerd in de vastgoed- en bouwsector

Spreek het woord 'ondernemer' uit en we halen ons de Marc Couckes en Fernand Hutsen van deze wereld voor de geest. Sinds ze polonaises dansen en bedrijfsfeesten met een hoog Studio 100-gehalte organiseren, hebben ze de sympathie van het grote publiek gewonnen. Het is vermakelijk, zelfs positief. En onze Vlaamse en federale regering moeten niet onderdoen. Ondernemingsvriendelijk, zo worden ze terecht genoemd. Maar als straks de Septemberverklaring het politieke jaar weer op gang trapt, is applaus niet aan de orde. Een vriendelijk klimaat en debatten over de taxshift zijn niet genoeg om Vlamingen voor het ondernemerschap te doen kiezen. Exact een jaar geleden gaf ik mijn goedbetaalde en best aangename job op om aan een eigen zaak te starten. Het gemak van de zekerheid - betaald verlof en elke eerste dag van de maand een vast loon op de rekening - kon het niet halen van de drang naar het ondernemerschap. Tot mijn verbazing merk ik nu dat die sprong niet voor iedereen vanzelfsprekend is. De statistieken zijn veelzeggend: begin dit jaar startten 3 procent minder ondernemers met hun eigen avontuur. Zelfs als de cijfers intussen alweer beter zouden zijn, is dat veelzeggend. Bijna nergens in Europa zijn er verhoudingsgewijs zo weinig startende ondernemers als in België. Wat we nodig hebben, is dan ook méér dan vriendelijk zijn voor de ondernemers. Ik weet nog hoe vreemd ik het vond toen ik een jaar geleden bleek dat ik moest betalen om een ondernemingsnummer te krijgen. Hoe minimaal het bedrag ook was, het was veelzeggend dat ik moest betalen om een zaak te mogen uitbouwen die vandaag werk biedt aan mensen. Snel schakelende politiek, dat hebben we nodig. Het tempo waarin onze omgeving verandert is en waar de ondernemerswereld almaar meer op inspeelt, is duizelingwekkend. Maar intussen blijven we kampen met omslachtige regelgeving en wordt er nog altijd te krampachtig geanticipeerd op innovatie. Laat onze beleidsmakers straks, als het politieke jaar weer op gang komt, meer ondernemer worden. Debatteren en vergaderen is toegestaan. Maar, cut the crap. Zoals we dat in de bedrijfswereld ook doen. En ja, durf misschien ook wat vaker uit te leggen wat voor een gigantisch vangnet we in ons land hebben. Dajo Hermans is zaakvoerder van Bereal, een communicatiebureau gespecialiseerd in de vastgoed- en bouwsector