MyMicroInvest is een van de grootste crowdfundingplatformen van België. Het dossier Newsmonkey is één van de eerste die nu worden afgesloten, maar met een bittere nasmaak. Het bod van 11 euro dat de 1.500 investeerders ontvangen, ligt dan wel hoger dan hun initiële investering van 10 euro per aandeel, maar door de kosten die MyMicroInvest aanrekent (12 procent), lijden de crowdfunders verlies. Sommigen klagen op sociale media ook dat ze het bod van News Invest -dat de investeerders/oprichters van het eerste uur verenigt- niet kunnen afwijzen. In de aandeelhoudersovereenkomst is immers afgesproken dat er volgplicht geldt.

Newsmonkey-oprichter Wouter Verschelden gaf dit weekend al toe dat de hoge kosten (van MyMicroInvest, red.) als een schaduw over de financiële transactie hangen. "Ook daar hebben wij heel hard aangedrongen op een correcte regeling voor de crowdfunders, maar hadden we geen enkele greep op de eindbeslissing, die de verantwoordelijkheid is van MyMicroInvest", klonk het.

Probeerde het project te helpen

Zurstrassen zelf, als voorzitter van MyMicroInvest én van het bedrijf achter Newsmonkey, was telefonisch niet bereikbaar. Dat hij de beide functies combineert, gebeurde volgens de woordvoerder van het crowdfundingplatform "op vraag van de oprichters van Newsmonkey". "Hij deed het om het project te helpen".

De kostprijs van 12 procent die MyMicroInvest aanrekent, is volgens Peter De Decker gebaseerd op een methode waarbij men uitgaat van een gemiddelde projectduurtijd van 6 jaar, aan 2 procent kosten per jaar. "In dit geval was de duurtijd korter, maar bij crowdfundingprojecten die langer duren, rekenen we ook maar 12 procent aan", klinkt het. De woordvoerder sluit ook niet uit dat indien de volumes in de toekomst toenemen, ook de commissiekosten kunnen dalen.

Passieve investeerder

De Decker liet ook nog verstaan dat MyMicroInvest normaal niet in een raad van bestuur zetelt van een bedrijf waarvoor men geld verzamelt. "Als crowdfundingplatform zijn wij een passieve investeerder, een minderheidsaandeelhouder. We doen de investering meestal samen met een business angel of durfkapitalist, met wie we ook samen beslissingen nemen. Die laatste krijgt een zitje in de raad van bestuur". Het mandaat van Zurstrassen kwam er "op vraag van de onderneming zelf".

Ook de bekritiseerde "volgplicht" bij Newsmonkey is volgens De Decker geen algemene regel bij crowdfunding. "Hier stond het in de aandeelhoudersovereenkomst". Het is trouwens de FSMA die, bij crowdfundingprojecten van meer dan 100.000 euro, de prospectus goedkeurt. (Belga/WK)

MyMicroInvest is een van de grootste crowdfundingplatformen van België. Het dossier Newsmonkey is één van de eerste die nu worden afgesloten, maar met een bittere nasmaak. Het bod van 11 euro dat de 1.500 investeerders ontvangen, ligt dan wel hoger dan hun initiële investering van 10 euro per aandeel, maar door de kosten die MyMicroInvest aanrekent (12 procent), lijden de crowdfunders verlies. Sommigen klagen op sociale media ook dat ze het bod van News Invest -dat de investeerders/oprichters van het eerste uur verenigt- niet kunnen afwijzen. In de aandeelhoudersovereenkomst is immers afgesproken dat er volgplicht geldt. Newsmonkey-oprichter Wouter Verschelden gaf dit weekend al toe dat de hoge kosten (van MyMicroInvest, red.) als een schaduw over de financiële transactie hangen. "Ook daar hebben wij heel hard aangedrongen op een correcte regeling voor de crowdfunders, maar hadden we geen enkele greep op de eindbeslissing, die de verantwoordelijkheid is van MyMicroInvest", klonk het. Probeerde het project te helpen Zurstrassen zelf, als voorzitter van MyMicroInvest én van het bedrijf achter Newsmonkey, was telefonisch niet bereikbaar. Dat hij de beide functies combineert, gebeurde volgens de woordvoerder van het crowdfundingplatform "op vraag van de oprichters van Newsmonkey". "Hij deed het om het project te helpen". De kostprijs van 12 procent die MyMicroInvest aanrekent, is volgens Peter De Decker gebaseerd op een methode waarbij men uitgaat van een gemiddelde projectduurtijd van 6 jaar, aan 2 procent kosten per jaar. "In dit geval was de duurtijd korter, maar bij crowdfundingprojecten die langer duren, rekenen we ook maar 12 procent aan", klinkt het. De woordvoerder sluit ook niet uit dat indien de volumes in de toekomst toenemen, ook de commissiekosten kunnen dalen.Passieve investeerder De Decker liet ook nog verstaan dat MyMicroInvest normaal niet in een raad van bestuur zetelt van een bedrijf waarvoor men geld verzamelt. "Als crowdfundingplatform zijn wij een passieve investeerder, een minderheidsaandeelhouder. We doen de investering meestal samen met een business angel of durfkapitalist, met wie we ook samen beslissingen nemen. Die laatste krijgt een zitje in de raad van bestuur". Het mandaat van Zurstrassen kwam er "op vraag van de onderneming zelf". Ook de bekritiseerde "volgplicht" bij Newsmonkey is volgens De Decker geen algemene regel bij crowdfunding. "Hier stond het in de aandeelhoudersovereenkomst". Het is trouwens de FSMA die, bij crowdfundingprojecten van meer dan 100.000 euro, de prospectus goedkeurt. (Belga/WK)