De Vlaamse technologiebedrijven hebben in 2012 voor 54,87 miljard euro aan producten en diensten uitgevoerd. Dat stemt overeen met 29,1 procent van de totale Vlaamse export, blijkt uit cijfers van sectorfederatie Agoria.

In 2013 voerde de technologische industrie voor 54,87 miljard euro uit. Dat bedrag omvat de zuivere export, de doorvoer in de havens niet meegerekend. Transportmiddelen (21,8 miljard euro), machinebouw (14,05) en elektrotechniek & ICT (9,61) vormen de top drie.

Het totaalbedrag ligt boven de 42,9 miljard euro tijdens het crisisjaar 2009, maar wel onder de 60,1 miljard euro uit het recordjaar 2007.

Agoria wijst in haar rapport op het verlies aan marktaandeel van de Vlaamse technologiebedrijven binnen de Europese Unie (EU). Op 10 jaar tijd ging 20 procent van het marktaandeel binnen de EU verloren. Het verlies aan marktaandeel heeft direct te maken met het verlies aan competitiviteit van ons land, stelt Agoria.

Die trend kon de voorbije jaren min of meer gecompenseerd worden door betere exportprestaties naar nieuwe groeimarkten met innovatieve, hoogtechnologische producten. Meer dan de helft van de exportgroei van de afgelopen 10 jaar is afkomstig van de export naar de BRIC-landen: China (+416procent, Rusland (+287 procent) en India (+219 procent).

"Binnen de EU speelt het competitiviteitsprobleem: de kostprijs. De BRICS-landen zijn voor innovatie bereid een prijs te betalen", verduidelijkt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria. "Export is import van welvaart", aldus Wilson De Pril. Daarom pleit Agoria voor het versnellen van de transformatie van het productieapparaat om snel en flexibel te kunnen inspelen op eisen van buitenlandse klanten, gekoppeld aan werken aan de ondernemingskosten, inzetten op onderzoek en ontwikkeling en een meer assertieve benadering van de internationale markten.

Agoria noemt het door de Vlaamse regering geplande Strategisch Onderzoekscentrum Maakindustrie alvast 'een belangrijke troef'. Volgens de sectorfederatie was de technologische industrie in Vlaanderen in 2012 goed voor 193.830 jobs . (Belga/BO)

De top 10 van de landen die in 2012 het meest invoerden van de Vlaamse technologische industrie

1. Duitsland 8,79 miljard euro
2. Frankrijk 5,98 miljard euro
3. Nederland 5,88 miljard euro
4. Verenigd Koninkrijk 4,73 miljard euro
5. Verenigde Staten 3,11 miljard euro
6. China 2,77 miljard euro
7. Italië 1,81 miljard euro
8. Zweden 1,44 miljard euro
9. Polen 1,43 miljard euro
10. Rusland 1,31 miljard euro

De Vlaamse technologiebedrijven hebben in 2012 voor 54,87 miljard euro aan producten en diensten uitgevoerd. Dat stemt overeen met 29,1 procent van de totale Vlaamse export, blijkt uit cijfers van sectorfederatie Agoria.In 2013 voerde de technologische industrie voor 54,87 miljard euro uit. Dat bedrag omvat de zuivere export, de doorvoer in de havens niet meegerekend. Transportmiddelen (21,8 miljard euro), machinebouw (14,05) en elektrotechniek & ICT (9,61) vormen de top drie.Het totaalbedrag ligt boven de 42,9 miljard euro tijdens het crisisjaar 2009, maar wel onder de 60,1 miljard euro uit het recordjaar 2007.Agoria wijst in haar rapport op het verlies aan marktaandeel van de Vlaamse technologiebedrijven binnen de Europese Unie (EU). Op 10 jaar tijd ging 20 procent van het marktaandeel binnen de EU verloren. Het verlies aan marktaandeel heeft direct te maken met het verlies aan competitiviteit van ons land, stelt Agoria. Die trend kon de voorbije jaren min of meer gecompenseerd worden door betere exportprestaties naar nieuwe groeimarkten met innovatieve, hoogtechnologische producten. Meer dan de helft van de exportgroei van de afgelopen 10 jaar is afkomstig van de export naar de BRIC-landen: China (+416procent, Rusland (+287 procent) en India (+219 procent). "Binnen de EU speelt het competitiviteitsprobleem: de kostprijs. De BRICS-landen zijn voor innovatie bereid een prijs te betalen", verduidelijkt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria. "Export is import van welvaart", aldus Wilson De Pril. Daarom pleit Agoria voor het versnellen van de transformatie van het productieapparaat om snel en flexibel te kunnen inspelen op eisen van buitenlandse klanten, gekoppeld aan werken aan de ondernemingskosten, inzetten op onderzoek en ontwikkeling en een meer assertieve benadering van de internationale markten.Agoria noemt het door de Vlaamse regering geplande Strategisch Onderzoekscentrum Maakindustrie alvast 'een belangrijke troef'. Volgens de sectorfederatie was de technologische industrie in Vlaanderen in 2012 goed voor 193.830 jobs . (Belga/BO)