V-Bio Ventures zal investeren in Europese start-ups en jonge bedrijven in de biofarmacie, diagnostica en landbouwkundige verbeteringen. "We hebben de laatste jaren een verschraling hebben gezien van het investeringslandschap, vooral voor zeer jonge bedrijven", zegt VIB-topman Johan Cardoen, die de aanzet gaf tot het fonds. "Heel wat fondsen hebben hun focus verlegd naar bedrijven die al verder gevorderd zijn. Een aantal fondsen, vooral de Angelsaksische, hebben hun geografische focus verschoven naar de VS."

Aan de eerste afsluiting namen zowel private en institutionele investeerders deel, met het Europees Investeringsfonds (EIF) als hoofdrolspeler. V-Bio Ventures wordt verder gesteund door VIB en de KU Leuven. "Er zijn ook overheidsgebonden institutionele investeerders zoals het PMV-fonds ARKimedes, en enkele privé-investeerders, waaronder het family office Korys van de familie Colruyt", zegt Cardoen.

"Dit is het grootste eerste fonds dat is gelinkt aan een Europees centre of excellence. 63 miljoen euro aan kapitaalverbintenissen bij de eerste afsluiting is een groot succes. Het fonds staat trouwens nog een jaar open, maar ik ga ervan uit dat de tweede afsluiting vroeger zal gebeuren. Het is zeker haalbaar om in totaal 75 miljoen euro op te halen", legt Cardoen uit.

Het fonds zal worden geleid door Christina Takke en Willem Broekaert. Takke was tot voor kort partner in de Nederlandse durfkapitaalgroep Forbion en is bestuurder bij het biotechbedrijf arGEN-X. Broekaert was co-stichter en general manager van Fugeia, een spin-off van de KULeuven die twee jaar geleden werd overgenomen door Cargill. Eerder was hij verantwoordelijk voor R&D bij BASF-dochter CropDesign. Het duo krijgt later het gezelschap van een derde managing partner.

"Ik ben zeer blij met het team, dat erg complementaire profielen heeft", zegt Cardoen, die erop wijst dat de rol van VIB in het fonds tweeledig is. "Wij zijn investeerder maar er is ook een zeer nauwe samenwerking met V-Bio Ventures. Voor nieuwe projecten is het een belangrijke partner, al zal het ook investeren in projecten die absoluut niks met VIB te maken hebben en buiten Vlaanderen gestart zijn."

Cardoen wijst erop dat het fonds werd opgericht op basis van de reputatie van VIB. "Wij hebben een benchmarkingstudie gedaan met andere Europese toponderzoeksinstituten in levenswetenschappen en hebben gezien dat we alle troeven hebben om ook hier zo'n initiatief te nemen."

"Onze investering is een erkenning van de sterke wetenschappelijke onderbouw en het potentieel van VIB", vult Piyush Unalkat, Head of Technology Transfer Investments bij het EIF, aan.

V-Bio Ventures zal investeren in Europese start-ups en jonge bedrijven in de biofarmacie, diagnostica en landbouwkundige verbeteringen. "We hebben de laatste jaren een verschraling hebben gezien van het investeringslandschap, vooral voor zeer jonge bedrijven", zegt VIB-topman Johan Cardoen, die de aanzet gaf tot het fonds. "Heel wat fondsen hebben hun focus verlegd naar bedrijven die al verder gevorderd zijn. Een aantal fondsen, vooral de Angelsaksische, hebben hun geografische focus verschoven naar de VS." Aan de eerste afsluiting namen zowel private en institutionele investeerders deel, met het Europees Investeringsfonds (EIF) als hoofdrolspeler. V-Bio Ventures wordt verder gesteund door VIB en de KU Leuven. "Er zijn ook overheidsgebonden institutionele investeerders zoals het PMV-fonds ARKimedes, en enkele privé-investeerders, waaronder het family office Korys van de familie Colruyt", zegt Cardoen. "Dit is het grootste eerste fonds dat is gelinkt aan een Europees centre of excellence. 63 miljoen euro aan kapitaalverbintenissen bij de eerste afsluiting is een groot succes. Het fonds staat trouwens nog een jaar open, maar ik ga ervan uit dat de tweede afsluiting vroeger zal gebeuren. Het is zeker haalbaar om in totaal 75 miljoen euro op te halen", legt Cardoen uit.Het fonds zal worden geleid door Christina Takke en Willem Broekaert. Takke was tot voor kort partner in de Nederlandse durfkapitaalgroep Forbion en is bestuurder bij het biotechbedrijf arGEN-X. Broekaert was co-stichter en general manager van Fugeia, een spin-off van de KULeuven die twee jaar geleden werd overgenomen door Cargill. Eerder was hij verantwoordelijk voor R&D bij BASF-dochter CropDesign. Het duo krijgt later het gezelschap van een derde managing partner."Ik ben zeer blij met het team, dat erg complementaire profielen heeft", zegt Cardoen, die erop wijst dat de rol van VIB in het fonds tweeledig is. "Wij zijn investeerder maar er is ook een zeer nauwe samenwerking met V-Bio Ventures. Voor nieuwe projecten is het een belangrijke partner, al zal het ook investeren in projecten die absoluut niks met VIB te maken hebben en buiten Vlaanderen gestart zijn." Cardoen wijst erop dat het fonds werd opgericht op basis van de reputatie van VIB. "Wij hebben een benchmarkingstudie gedaan met andere Europese toponderzoeksinstituten in levenswetenschappen en hebben gezien dat we alle troeven hebben om ook hier zo'n initiatief te nemen.""Onze investering is een erkenning van de sterke wetenschappelijke onderbouw en het potentieel van VIB", vult Piyush Unalkat, Head of Technology Transfer Investments bij het EIF, aan.