Begin met een opwarmertje. Stel bijvoorbeeld een vraag die de mensen aan het denken zet of waardoor ze meteen het woord willen nemen.

Wissel het format. Vraag de deelnemers eens om in kleine groepjes te overleggen. Gebruik PowerPoint of audiovisueel materiaal. Deel de resultaten van klantenenquêtes uit en vraag om reacties. Doe de volgende keer iets anders dan deze keer.

Nodig gastsprekers uit. Een klant kan bijvoorbeeld komen vertellen over zijn noden.

Vraag om vragen. Vraag de deelnemers dat ze voor en tijdens de vergadering vragen formuleren. Kunt u niet meteen antwoorden, zeg dan dat u zult terugkoppelen.

Pas de inrichting aan. Zorg ervoor dat iedereen de sprekers goed kan zien en dat iedereen zich makkelijk verstaanbaar kan maken.

Geef iets te eten. Eten zorgt voor een ontspannen sfeer en houdt het energieniveau op peil. Ook hier geldt: diversifieer.

Bron: Humanresources.about.com

Begin met een opwarmertje. Stel bijvoorbeeld een vraag die de mensen aan het denken zet of waardoor ze meteen het woord willen nemen. Wissel het format. Vraag de deelnemers eens om in kleine groepjes te overleggen. Gebruik PowerPoint of audiovisueel materiaal. Deel de resultaten van klantenenquêtes uit en vraag om reacties. Doe de volgende keer iets anders dan deze keer. Nodig gastsprekers uit. Een klant kan bijvoorbeeld komen vertellen over zijn noden. Vraag om vragen. Vraag de deelnemers dat ze voor en tijdens de vergadering vragen formuleren. Kunt u niet meteen antwoorden, zeg dan dat u zult terugkoppelen. Pas de inrichting aan. Zorg ervoor dat iedereen de sprekers goed kan zien en dat iedereen zich makkelijk verstaanbaar kan maken. Geef iets te eten. Eten zorgt voor een ontspannen sfeer en houdt het energieniveau op peil. Ook hier geldt: diversifieer. Bron: Humanresources.about.com