Uit een berekening van de Vlaamse energieregulator VREG blijkt dat een gemiddelde kmo zijn factuur tussen januari 2015 en maart 2016 ziet toenemen met 1.900 euro per jaar, waarvan 1.300 euro door de Turteltaks.

'Verwerpelijk', zo luidt de reactie van Meyrem Almaci, voorzitter van Groen. "Het is schandalig dat alleenstaanden 415 maal meer moeten betalen dan grote bedrijven. Gezinnen 50 keer meer. En grote bedrijven worden vrijgesteld. De berekeningen van de VREG tonen nu aan dat ook de kmo's onevenredig veel moeten betalen. Men vraagt onevenredig zware inspanningen van kmo's en gezinnen, wij vragen expliciet de intrekking van de Turteltaks", aldus Almaci in het Radio 1- programma 'De Ochtend'.

Almaci bevestigt daarmee haar verklaringen in de weekendeditie van De Standaard : "Wij zijn dé kmo-partij. Ons mobiliteitsbudget kan je zien als een milieumaatregel, maar dat is niet het hele verhaal. Met een mobiliteitsbudget neem je ook een handicap weg bij kmo's die niet zomaar iedereen een bedrijfswagen kunnen geven. We moeten echt af van het idee dat onze economie rechtgehouden wordt door multinationals", voegde ze er afgelopen weekend aan toe.

Maandagmorgen gaat de Groen-voorzitter nog een stapje verder en pleit ze ronduit voor een 'voorkeursbehandeling' voor kleine ondernemers die 'zwoegen om rond te komen'. Er staan concrete voorstellen voor doeners die het 'positieve verschil' maken op de agenda, meldt ze.

Groen trekt dus naar eigen zeggen aan hetzelfde zeel als de kmo's in ons land? Niet helemaal, volgens topman Karel Van Eetvelt van Unizo, die een groot aantal kmo's in Vlaanderen vertegenwoordigt.

Hoewel Van Eetvelt wel een raakpunt vindt in de stelling van Groen over de Turteltaks, is Groen volgens hem daarom nog niet de partij van de kmo's.

"Het is iets te gemakkelijk om op basis van één punt te zeggen dat Groen de partij van de kmo is", luidt de reactie van Van Eetvelt op de verklaringen van Almaci in De Ochtend. Kortom, dé kmo-partij bestaat niet, benadrukt de Unizo-topman.

In een afzonderlijk persbericht meldt Unizo maandag dat de kmo's in Vlaanderen samen ongeveer evenveel stroom verbruiken als de grote industriële verbruikers. Maar door de nieuwe heffing op elektriciteit betalen ze in verhouding wel 10 keer meer, berekende de ondernemersorganisatie.

"Kmo's zorgen voor 70 procent van onze tewerkstelling en gaan niet zo snel lopen bij de minste beleidsverandering. Ze zijn verankerd in ons economisch en sociaal weefsel. Daarom is het onbegrijpelijk dat zij systematisch meer betalen dan multinationals", aldus Karel Van Eetvelt.

(BO)

Uit een berekening van de Vlaamse energieregulator VREG blijkt dat een gemiddelde kmo zijn factuur tussen januari 2015 en maart 2016 ziet toenemen met 1.900 euro per jaar, waarvan 1.300 euro door de Turteltaks. 'Verwerpelijk', zo luidt de reactie van Meyrem Almaci, voorzitter van Groen. "Het is schandalig dat alleenstaanden 415 maal meer moeten betalen dan grote bedrijven. Gezinnen 50 keer meer. En grote bedrijven worden vrijgesteld. De berekeningen van de VREG tonen nu aan dat ook de kmo's onevenredig veel moeten betalen. Men vraagt onevenredig zware inspanningen van kmo's en gezinnen, wij vragen expliciet de intrekking van de Turteltaks", aldus Almaci in het Radio 1- programma 'De Ochtend'.Almaci bevestigt daarmee haar verklaringen in de weekendeditie van De Standaard : "Wij zijn dé kmo-partij. Ons mobiliteitsbudget kan je zien als een milieumaatregel, maar dat is niet het hele verhaal. Met een mobiliteitsbudget neem je ook een handicap weg bij kmo's die niet zomaar iedereen een bedrijfswagen kunnen geven. We moeten echt af van het idee dat onze economie rechtgehouden wordt door multinationals", voegde ze er afgelopen weekend aan toe.Maandagmorgen gaat de Groen-voorzitter nog een stapje verder en pleit ze ronduit voor een 'voorkeursbehandeling' voor kleine ondernemers die 'zwoegen om rond te komen'. Er staan concrete voorstellen voor doeners die het 'positieve verschil' maken op de agenda, meldt ze.Groen trekt dus naar eigen zeggen aan hetzelfde zeel als de kmo's in ons land? Niet helemaal, volgens topman Karel Van Eetvelt van Unizo, die een groot aantal kmo's in Vlaanderen vertegenwoordigt.Hoewel Van Eetvelt wel een raakpunt vindt in de stelling van Groen over de Turteltaks, is Groen volgens hem daarom nog niet de partij van de kmo's. "Het is iets te gemakkelijk om op basis van één punt te zeggen dat Groen de partij van de kmo is", luidt de reactie van Van Eetvelt op de verklaringen van Almaci in De Ochtend. Kortom, dé kmo-partij bestaat niet, benadrukt de Unizo-topman.In een afzonderlijk persbericht meldt Unizo maandag dat de kmo's in Vlaanderen samen ongeveer evenveel stroom verbruiken als de grote industriële verbruikers. Maar door de nieuwe heffing op elektriciteit betalen ze in verhouding wel 10 keer meer, berekende de ondernemersorganisatie."Kmo's zorgen voor 70 procent van onze tewerkstelling en gaan niet zo snel lopen bij de minste beleidsverandering. Ze zijn verankerd in ons economisch en sociaal weefsel. Daarom is het onbegrijpelijk dat zij systematisch meer betalen dan multinationals", aldus Karel Van Eetvelt.(BO)