In 2010 nam ondernemer Frederic Bulcaen met succes de kmo Typhoon over, een specialist in industriële ontstoffing en pneumatisch transport uit Beveren-Leie. Nu ontfermt Bulcaen zich over twee ambitieuze jonge ondernemers, Franc Bogovic en Maarten Vandecruys, die hem hebben overtuigd met hun ideeën over stadslandbouw. De drie vennoten gaven hun geesteskind de naam Urban Crops.

Na de experimentele fase wil het bedrijf nu zijn product - een soort van legbatterij - wereldwijd commercieel uitrollen. Frederic Bulcaen: "Vergelijk het met de energiesector. Ook daar is sprake van een gedecentraliseerd energiebeleid. Iedereen heeft bij manier van spreken zijn eigen windmolen. Met ons systeem is het perfect mogelijk dat iedereen zijn krop sla of zijn portie spinazie produceert. De afzetmogelijkheden zijn enorm: hotels, restaurateurs, retailers, diepvriesbedrijven, rusthuizen, scholen enzovoort. Iedereen zou vragende partij kunnen zijn van onze technologie en ons concept."

"De voordelen zijn legio", zegt Bulcaen. "Zo zal het bijvoorbeeld nog amper zeventien dagen duren om een krop sla te produceren. De klassieke landbouw doet er gemakkelijk zeventig dagen over. Bovendien heb je minder water, minder energie en geen pesticiden nodig. De productie is niet seizoensgebonden en ook niet gelimiteerd. Een megavoordeel is nog dat onze eigen kweek een hogere voedingswaarde bevat dan traditionele of bioproducten."

Urban Crops heeft een patent genomen om zijn uitvinding afdoende te beschermen. Het zakenmodel werd verfijnd binnen de muren van Vlerick Business School.

In 2010 nam ondernemer Frederic Bulcaen met succes de kmo Typhoon over, een specialist in industriële ontstoffing en pneumatisch transport uit Beveren-Leie. Nu ontfermt Bulcaen zich over twee ambitieuze jonge ondernemers, Franc Bogovic en Maarten Vandecruys, die hem hebben overtuigd met hun ideeën over stadslandbouw. De drie vennoten gaven hun geesteskind de naam Urban Crops. Na de experimentele fase wil het bedrijf nu zijn product - een soort van legbatterij - wereldwijd commercieel uitrollen. Frederic Bulcaen: "Vergelijk het met de energiesector. Ook daar is sprake van een gedecentraliseerd energiebeleid. Iedereen heeft bij manier van spreken zijn eigen windmolen. Met ons systeem is het perfect mogelijk dat iedereen zijn krop sla of zijn portie spinazie produceert. De afzetmogelijkheden zijn enorm: hotels, restaurateurs, retailers, diepvriesbedrijven, rusthuizen, scholen enzovoort. Iedereen zou vragende partij kunnen zijn van onze technologie en ons concept." "De voordelen zijn legio", zegt Bulcaen. "Zo zal het bijvoorbeeld nog amper zeventien dagen duren om een krop sla te produceren. De klassieke landbouw doet er gemakkelijk zeventig dagen over. Bovendien heb je minder water, minder energie en geen pesticiden nodig. De productie is niet seizoensgebonden en ook niet gelimiteerd. Een megavoordeel is nog dat onze eigen kweek een hogere voedingswaarde bevat dan traditionele of bioproducten." Urban Crops heeft een patent genomen om zijn uitvinding afdoende te beschermen. Het zakenmodel werd verfijnd binnen de muren van Vlerick Business School.