‘Succes ontstaat niet door over hete kolen te lopen’

© istock
Marc Buelens
Marc Buelens Professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

Wie succes wil, moet volgens Marc Buelens, partner-hoogleraar management aan de Vlerick Business School, drie dingen trachten op één lijn te krijgen.

Veronderstel dat u nog niet ontdekt hebt welke eindeloze bronnen er in u schuilen. U beseft nog niet dat er een winnaar verborgen zit onder uw weifelend uiterlijk. U weet nog altijd niet dat er nooit iets groots in de wereld is bereikt zonder passie. Diep in u schuilt een reus, maar u gedraagt zich als een kabouter. Vaagweg herinnert u zich nog die prachtige slogan van LSP (Leading Success People): ‘ga je scharellen met de kippen of ga je vliegen als een arend?’

Breek dus los uit de ketenen van de middelmatigheid, doe een beroep op die eindeloze reserves, verleg uw limieten, leg de interne criticaster het zwijgen op, treed uit uw comfortzone, verander de wereld en begin bij uzelf.

Nu ja, als u enkele honderden euro’s betaalt aan Tony Robbins, dan hoeft u het hier niet te lezen, dan hoort u het uit mond van deze zeer succesvolle motivatiegoeroe, die alleszins zijn persoonlijke grenzen van financieel succes al verschillende keren heeft kunnen verleggen. Maar voorlopig moet u, beste lezer, het stellen met mijn aanmoedigingen om voor uw passie te gaan, uw betere ik te ontdekken, de angstige bureaucraat in u het zwijgen op te leggen en de boeiende ondernemer in u aan bod te laten komen. Er is echter nog een klein verschil tussen Tony Robbins en Marc Buelens. Bij mij moet u gewoon niet al te snel deze bladzijde van Trends omslaan, bij die andere man moet u aan het einde van de sessie over gloeiende kolen lopen.

Ik denk dat succes niet ontstaat door over hete kolen te lopen

Waarom eigenlijk? De verklaring is heel simpel. Als u heel snel over gloeiende kolen loopt, is de contactperiode tussen uw voetzool en de hittebron heel kort en is er nauwelijks hittegeleiding. Het enige wat u dus niet moet doen, is middenin de kolenmassa even rustig rondkijken, de situatie inschatten en dan zeggen: dit is niets voor mij. Gemotiveerd zijn is de boodschap, zo snel mogelijk lopen, niet aarzelen. Indiase oplichters doen dit ook en maken dan de lokale bevolking wijs dat de goden hebben ingegrepen. Als tegenstanders suiker op de kolen strooien, lopen de fakirs niet meer. Goden houden niet van suiker en van kleverige goedjes.

Enkele weken geleden is in Texas bij een seminar van Tony Robbins wat misgelopen. Meer dan dertig deelnemers kregen brandwonden. Vijf moesten naar het ziekenhuis. De medewerkers van Robbins hadden hun job niet goed gedaan, en onvoldoende op de kolen gelet. Les nummer één: u kunt brandwonden krijgen als mensen hun eenvoudige job niet goed doen. De deelnemers waren blijkbaar ook onvoldoende gefocust. In plaats van te zien dat de anderen zich aan het verbranden waren, bleven ze maar selfies maken. “Kijk op mijn Facebook of Snapchat, ik sta met blote voeten vlakbij hete kolen. Les nummer twee: als u iets moeilijks of gevaarlijks doet, wees voldoende gefocust.

In één aspect zal het seminar zeker wel gelukt zijn. Het beloofde bij te dragen tot een verhoogde levenskwaliteit. Elke deelnemer zal nu wel beseffen hoe leuk het is te kunnen lopen op voeten die niet verbrand zijn. Net zoals er mensen zijn die met het hoofd tegen de muur te bonken, omdat het toch zo leuk is er mee op te houden.

Ik denk dat succes niet ontstaat door over hete kolen te lopen. Wie succes wil, moet volgens mij drie dingen trachten op één lijn te krijgen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar je bent ook niet verplicht (groot) succes na te streven.

Fundament: ontwikkel een brandend verlangen. Neen één zeer uitdagend doel voor ogen. Besef dat zulke doelen zeer onevenwichtig zijn, en streef dus zeker geen dingen na als ‘geluk’ of als ‘goed samenspel tussen werk en gezin’. Twee: zorg voor eindeloze discipline. U zult honderden details in orde moeten krijgen. Dat is veel moeilijker dan één moeilijk ding door een extreem ongewone inspanning tot een goed einde brengen, zoals over kolen lopen. Het eindresultaat van groot succes (een gouden medaille, een succesvol bedrijf) is misschien wel spectaculair, maar de middelen zijn dat veel minder. Elke ochtend op tijd opstaan en minder tv kijken, zal meer helpen dan één keer over kolen lopen. Zelfdiscipline heet dat.

Tot slot: besef dat u het niet alleen kunt. Zoek bondgenoten, medestanders. Zoek middelen om de kolen te doven, of om een brug te bouwen over het hete goedje. Kortom, doe alles om niet over hete kolen te moeten lopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content