Novosanis is deze week net een jaar oud en is nog volop bezig aan de ontwikkeling van zijn eerste twee producten. De spin-off van de Universiteit Antwerpen wil hoogtechnologische medische toestellen op de markt brengen waarmee de medische wereld op een nieuwe manier kan omgaan met infectieziektes en aan kanker gerelateerde ziektes. "In het laatste kwartaal van dit jaar brengen we ons eerste product op de markt. Het is een toestel om urine op te vangen. Vooral het eerste deel van de plas omdat dat een betere opsporing van infectieziektes zoals het papillomavirus en later mogelijk prostraat- en blaaskanker mogelijk maakt", zegt CEO Vanessa Vankerckhoven (foto), een doctor in de medische wetenschappen. "We ontwikkelen ook een product om vaccins net onder de opperhuid toe te dienen in plaats van in de spieren. Dat verhoogt de efficiëntie van het vaccin."

Het bedrijf zegt dankzij een privé-investeerder en Vlaamse IWT-subsidies over voldoende kapitaal te beschikken tot het eind van het jaar. Van de vijf oprichters en zes vennoten zijn er twee actief in het bedrijf: de CEO en chief technology officer Koen Beyers, een ondernemer die de managing director is van het ontwerp- en ingenieursbureau Voxdale. Het is dan ook geen toeval dat Novosanis, dat gevestigd is in het Antwerpse designcentrum De Winkelhaak, veel belang hecht aan het ergonomische en gebruiksvriendelijke design van zijn producten. "We richten ons op de business-to-businessmarkt: enerzijds farma- en vaccinbedrijven en anderzijds ook de ziekenhuizen en laboratoria."

Benny Debruyne

Novosanis is deze week net een jaar oud en is nog volop bezig aan de ontwikkeling van zijn eerste twee producten. De spin-off van de Universiteit Antwerpen wil hoogtechnologische medische toestellen op de markt brengen waarmee de medische wereld op een nieuwe manier kan omgaan met infectieziektes en aan kanker gerelateerde ziektes. "In het laatste kwartaal van dit jaar brengen we ons eerste product op de markt. Het is een toestel om urine op te vangen. Vooral het eerste deel van de plas omdat dat een betere opsporing van infectieziektes zoals het papillomavirus en later mogelijk prostraat- en blaaskanker mogelijk maakt", zegt CEO Vanessa Vankerckhoven (foto), een doctor in de medische wetenschappen. "We ontwikkelen ook een product om vaccins net onder de opperhuid toe te dienen in plaats van in de spieren. Dat verhoogt de efficiëntie van het vaccin." Het bedrijf zegt dankzij een privé-investeerder en Vlaamse IWT-subsidies over voldoende kapitaal te beschikken tot het eind van het jaar. Van de vijf oprichters en zes vennoten zijn er twee actief in het bedrijf: de CEO en chief technology officer Koen Beyers, een ondernemer die de managing director is van het ontwerp- en ingenieursbureau Voxdale. Het is dan ook geen toeval dat Novosanis, dat gevestigd is in het Antwerpse designcentrum De Winkelhaak, veel belang hecht aan het ergonomische en gebruiksvriendelijke design van zijn producten. "We richten ons op de business-to-businessmarkt: enerzijds farma- en vaccinbedrijven en anderzijds ook de ziekenhuizen en laboratoria." Benny Debruyne