Mintiens is een industrieel designer, maar schroefde in 2010 zijn activiteiten als designconsulent terug om Ressence op te starten. Zijn horloge lijkt helemaal niet op een klassiek horloge. Het heeft geen wijzers en geen kroon om het op te winden. "Een horlogemaker begint bij de veer en de tandwielen en werkt zo van binnen naar buiten", legt Mintiens uit. "Ik keek naar het product door de ogen van de gebruiker en ging omgekeerd te werk door het horloge van buiten naar binnen te ontwerpen."

Dat leverde een hedendaags ontwerp op met drie schijven met daarop wijzertjes in plaats van wijzers om de tijd aan te geven. Het mechanisme bestaat uit honderd onderdelen en zit in een bad van olie, te vergelijken met een kompas. "De tijdsaanduiding is naar de buitenkant van de horlogeschil geduwd, wat een speciaal visueel effect geeft."

Mintiens kwam op het idee voor Ressence toen hij ontdekte dat er een hele markt voor kleine luxueuze horlogemerken bestaat die soms maar honderd exemplaren per jaar maken. "Ik wil gaan naar 1000 horloges per jaar zodat ik een breder gamma kan aanbieden", zegt Mintiens. Hij ontwerpt zijn horloges in België en maakt de eerste exemplaren zelf. Daarna laat hij ze in Zwitserland vervaardigen. 200 horloges hoopt Benoît Mintiens in 2014 te verkopen. Ze kosten tussen 13.000 en 28.000 euro.

Benny Debruyne

Mintiens is een industrieel designer, maar schroefde in 2010 zijn activiteiten als designconsulent terug om Ressence op te starten. Zijn horloge lijkt helemaal niet op een klassiek horloge. Het heeft geen wijzers en geen kroon om het op te winden. "Een horlogemaker begint bij de veer en de tandwielen en werkt zo van binnen naar buiten", legt Mintiens uit. "Ik keek naar het product door de ogen van de gebruiker en ging omgekeerd te werk door het horloge van buiten naar binnen te ontwerpen." Dat leverde een hedendaags ontwerp op met drie schijven met daarop wijzertjes in plaats van wijzers om de tijd aan te geven. Het mechanisme bestaat uit honderd onderdelen en zit in een bad van olie, te vergelijken met een kompas. "De tijdsaanduiding is naar de buitenkant van de horlogeschil geduwd, wat een speciaal visueel effect geeft."Mintiens kwam op het idee voor Ressence toen hij ontdekte dat er een hele markt voor kleine luxueuze horlogemerken bestaat die soms maar honderd exemplaren per jaar maken. "Ik wil gaan naar 1000 horloges per jaar zodat ik een breder gamma kan aanbieden", zegt Mintiens. Hij ontwerpt zijn horloges in België en maakt de eerste exemplaren zelf. Daarna laat hij ze in Zwitserland vervaardigen. 200 horloges hoopt Benoît Mintiens in 2014 te verkopen. Ze kosten tussen 13.000 en 28.000 euro.Benny Debruyne