Djump is een applicatie voor social ridesharing, bedacht door acht jonge Brusselse ondernemers die een "futuristische oplossing voor de stadsmobiliteit" wilden ontwikkelen. Het principe is eenvoudig: via uw smartphone kunt u de dichtstbijzijnde drivers lokaliseren en een van hen vragen u op punt A te komen oppikken en u naar punt B te brengen. Bij aankomst geeft u de chauffeur van dienst een score en suggereert de app een prijs voor het traject; die wordt berekend op basis van het gemiddelde bedrag dat andere djumpers hebben betaald voor vergelijkbare afstanden. U kunt meer of minder betalen, afhankelijk van uw tevredenheid.

Meer nog dan de dienstverlening primeert het gemeenschapsgevoel bij dit project: "Het basisidee is een ontmoeting en een sociale belevenis te creëren", zegt Guillaume Verhaeghe, de medestichter van Djump. "Dat principe maakt het zo leuk. Een stad is één grote gemeenschap, en het is onze bedoeling de stadsbewoners opnieuw met elkaar in contact te brengen, om opnieuw banden te smeden." Met Djump kunnen mensen ook op een perfect legale manier een centje bijverdienen: de Belgische wet aanvaardt giften voor occasionele prestaties, zolang ze die activiteit niet als hoofdberoep uitoefenen. Sinds de lancering in juni hebben al 3000 mensen de app gedownload. U vindt die ook in de App Store en binnenkort op de Android Market.

Marie d'Otreppe

Djump is een applicatie voor social ridesharing, bedacht door acht jonge Brusselse ondernemers die een "futuristische oplossing voor de stadsmobiliteit" wilden ontwikkelen. Het principe is eenvoudig: via uw smartphone kunt u de dichtstbijzijnde drivers lokaliseren en een van hen vragen u op punt A te komen oppikken en u naar punt B te brengen. Bij aankomst geeft u de chauffeur van dienst een score en suggereert de app een prijs voor het traject; die wordt berekend op basis van het gemiddelde bedrag dat andere djumpers hebben betaald voor vergelijkbare afstanden. U kunt meer of minder betalen, afhankelijk van uw tevredenheid. Meer nog dan de dienstverlening primeert het gemeenschapsgevoel bij dit project: "Het basisidee is een ontmoeting en een sociale belevenis te creëren", zegt Guillaume Verhaeghe, de medestichter van Djump. "Dat principe maakt het zo leuk. Een stad is één grote gemeenschap, en het is onze bedoeling de stadsbewoners opnieuw met elkaar in contact te brengen, om opnieuw banden te smeden." Met Djump kunnen mensen ook op een perfect legale manier een centje bijverdienen: de Belgische wet aanvaardt giften voor occasionele prestaties, zolang ze die activiteit niet als hoofdberoep uitoefenen. Sinds de lancering in juni hebben al 3000 mensen de app gedownload. U vindt die ook in de App Store en binnenkort op de Android Market.Marie d'Otreppe