De activiteiten van Sioen Industries zijn divers: het spinnen van sterke polyestergarens, het weven en coaten van technisch textiel, de confectie van technische beschermkledij en de productie van fijnchemicaliën. Verticale integratie is een belangrijk aspect in de groep. "We beheren de volledige industriële ketting, van garen tot eindproduct", zegt CEO Michèle Sioen. "Die strategie geeft ons een voorsprong op onze concurrenten. We kunnen sneller inspelen op behoeften van de klant en we zijn minder afhankelijk van externe leveranciers."

Een tweede constante is innovatie. Neem bijvoorbeeld het project At Sea dat Sioen Industries samen met zeven Europese ondernemingen en vier onderzoekscentra uitvoert. Ze ontwikkelden een textielweefsel dat algengroei stimuleert. Zeewier wordt gebruikt als alternatief ingrediënt in onder andere medicijnen, voeding, make-up en dierenvoer. Het wordt vooral geteeld in Azië met behulp van touwen. Met het gepatenteerde algendoek kunnen zeewierboerderijen aan de slag, die op een veel efficiëntere manier werken. At Sea kreeg 3,4 miljoen euro steun van de Europese Unie.

Verlicht textiel

Sioen neemt ook actief deel aan andere Europese projecten. "Met i-Tex willen we aantonen dat intelligent gecoat textiel kan worden gebruikt als kosteneffectieve oplossing voor verlichtingstoepassingen", duidt Michèle Sioen een ander project. "We verwachten heel veel van het goedkope productieproces, de flexibiliteit en de ongeziene afmetingen die hiermee kunnen worden gerealiseerd." Sioen ontwikkelde ook een technologie die videobeelden in textiel verwerkt. Daarmee kunnen festivalgangers bijvoorbeeld kijken naar zeer grote projecties, zonder dat daarvoor zware constructies nodig zijn. De groep ontwikkelde ook geïntegreerde koel- en verwarmingselementen voor kleding. De gebruikers kunnen de gewenste temperatuur individueel instellen.

In 2014 werkten 129 mensen in het O&O-departement van Sioen. Jaarlijks investeert het bedrijf ruim 6 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling. De vernieuwingsdrang loont, want een kwart van de groepsomzet wordt gerealiseerd met producten die niet ouder zijn dan drie jaar.

Het bedrijf voert bovendien een politiek van open innovatie, waarbij nauw wordt samengewerkt met leveranciers, klanten, universiteiten, denktanks en beroepsverenigingen. Ook iedere werknemer, in welke functie ook, wordt geacht bij te dragen tot vernieuwing. (RVE)

De activiteiten van Sioen Industries zijn divers: het spinnen van sterke polyestergarens, het weven en coaten van technisch textiel, de confectie van technische beschermkledij en de productie van fijnchemicaliën. Verticale integratie is een belangrijk aspect in de groep. "We beheren de volledige industriële ketting, van garen tot eindproduct", zegt CEO Michèle Sioen. "Die strategie geeft ons een voorsprong op onze concurrenten. We kunnen sneller inspelen op behoeften van de klant en we zijn minder afhankelijk van externe leveranciers." Een tweede constante is innovatie. Neem bijvoorbeeld het project At Sea dat Sioen Industries samen met zeven Europese ondernemingen en vier onderzoekscentra uitvoert. Ze ontwikkelden een textielweefsel dat algengroei stimuleert. Zeewier wordt gebruikt als alternatief ingrediënt in onder andere medicijnen, voeding, make-up en dierenvoer. Het wordt vooral geteeld in Azië met behulp van touwen. Met het gepatenteerde algendoek kunnen zeewierboerderijen aan de slag, die op een veel efficiëntere manier werken. At Sea kreeg 3,4 miljoen euro steun van de Europese Unie. Sioen neemt ook actief deel aan andere Europese projecten. "Met i-Tex willen we aantonen dat intelligent gecoat textiel kan worden gebruikt als kosteneffectieve oplossing voor verlichtingstoepassingen", duidt Michèle Sioen een ander project. "We verwachten heel veel van het goedkope productieproces, de flexibiliteit en de ongeziene afmetingen die hiermee kunnen worden gerealiseerd." Sioen ontwikkelde ook een technologie die videobeelden in textiel verwerkt. Daarmee kunnen festivalgangers bijvoorbeeld kijken naar zeer grote projecties, zonder dat daarvoor zware constructies nodig zijn. De groep ontwikkelde ook geïntegreerde koel- en verwarmingselementen voor kleding. De gebruikers kunnen de gewenste temperatuur individueel instellen. In 2014 werkten 129 mensen in het O&O-departement van Sioen. Jaarlijks investeert het bedrijf ruim 6 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling. De vernieuwingsdrang loont, want een kwart van de groepsomzet wordt gerealiseerd met producten die niet ouder zijn dan drie jaar. Het bedrijf voert bovendien een politiek van open innovatie, waarbij nauw wordt samengewerkt met leveranciers, klanten, universiteiten, denktanks en beroepsverenigingen. Ook iedere werknemer, in welke functie ook, wordt geacht bij te dragen tot vernieuwing. (RVE)