Volgens de rondvraag van de werkgeversorganisatie rekruteerden twee op de drie werkgevers het afgelopen jaar zelfs twee of meer werknemers. Unizo benadrukt dat het om 'echte' aanwervingen gaat, dus niet om stagiairs of jobstudenten.

Tot zover het goede nieuws, want er blijkt een probleem te zijn bij het vinden van geschikt personeel. 66,5 procent van de werkgevers meldt namelijk geen geschikte kandidaten te vinden voor bepaalde vacatures. Bij vier op de tien werkgevers kan het bedrijf zelfs niet worden uitgebreid door een gebrek aan geschikt personeel.

Bovendien zouden de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling) en bepaalde uitzendkantoren er niet in slagen geschikte kandidaten te selecteren voor de vacature. Dat is het geval bij één op de twee werkgevers. Bij bijna drie op tien werkgevers dienden zich minder dan vijf kandidaten aan, en bij één op de vijf werkgevers bleef de vacature langer dan drie maanden openstaan.

Bijna drie op de tien werkgevers sloten de vacature uiteindelijk af omdat ze geen geschikte kandidaat vonden.

Volgens Unizo schort er duidelijk wat aan de relatie tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt."De voorbereiding op de arbeidsmarkt moet al op de schoolbanken beginnen. Ook moeten jongeren meer kunnen proeven van wat werken inhoudt", luidt het. De ondernemersorganisatie wijst in dat verband op het belang van stages en het zogenaamde 'werkplekleren'. (BO)

Volgens de rondvraag van de werkgeversorganisatie rekruteerden twee op de drie werkgevers het afgelopen jaar zelfs twee of meer werknemers. Unizo benadrukt dat het om 'echte' aanwervingen gaat, dus niet om stagiairs of jobstudenten.Tot zover het goede nieuws, want er blijkt een probleem te zijn bij het vinden van geschikt personeel. 66,5 procent van de werkgevers meldt namelijk geen geschikte kandidaten te vinden voor bepaalde vacatures. Bij vier op de tien werkgevers kan het bedrijf zelfs niet worden uitgebreid door een gebrek aan geschikt personeel. Bovendien zouden de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling) en bepaalde uitzendkantoren er niet in slagen geschikte kandidaten te selecteren voor de vacature. Dat is het geval bij één op de twee werkgevers. Bij bijna drie op tien werkgevers dienden zich minder dan vijf kandidaten aan, en bij één op de vijf werkgevers bleef de vacature langer dan drie maanden openstaan. Bijna drie op de tien werkgevers sloten de vacature uiteindelijk af omdat ze geen geschikte kandidaat vonden. Volgens Unizo schort er duidelijk wat aan de relatie tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt."De voorbereiding op de arbeidsmarkt moet al op de schoolbanken beginnen. Ook moeten jongeren meer kunnen proeven van wat werken inhoudt", luidt het. De ondernemersorganisatie wijst in dat verband op het belang van stages en het zogenaamde 'werkplekleren'. (BO)