Roland Kahn (MS Mode): ‘Tegenslag is mijn leermeester’

ROLAND KAHN"Ik heb geen enorme bak geld waar ik uit kan scheppen, zoals Dagobert Duck." © Hollandse Hoogte

Na het faillissement van MS Mode België neemt Roland Kahn de helft van de 46 Belgische winkels weer in handen. Die omstreden truc haalde de voormalige eigenaar van de modeketen ook al uit met de Nederlandse tak van het retailbedrijf.

Selfmademan Roland Kahn maakte fortuin als vastgoedondernemer en textieltycoon. Verstand van mode heeft hij niet, zei hij in de Volkskrant, “wel van handel”. Volgens de Quote 500-lijst van de rijkste Nederlanders heeft hij een eigen vermogen van 250 miljoen euro. Behalve de kledingketen MS Mode – voor vrouwen van middelbare leeftijd en vrouwen met een maatje meer – behoorden tot zijn retailconcern ook merken als Coolcat (tienermode), American Today (studentenmode) en Sapph (lingerie), met 5500 medewerkers en een omzet van 500 miljoen euro.

Kahn heeft de ambitie zijn retail- en vastgoedgroep binnen de vijf à zeven jaar uit te bouwen tot een concern met een omzet van meer dan 1 miljard euro. Dan wil hij het familiebedrijf overdragen aan zijn zoons Joshua en Jonathan. De hoogopgeleide tweelingbroers zijn al actief in de groep. “Ik heb geen enorme bak geld waar ik uit kan scheppen, zoals Dagobert Duck”, liet Kahn optekenen in NRC, nadat de overname van de failliete warenhuisketen V&D in februari was mislukt. Hij kreeg de financiering niet rond. Het was het begin van nog meer ellende.

Belgische doorstart

Zes maanden later viel zijn eigen modeketen MS Mode, met 400 winkels het grootste bedrijf van de groep. Vorige maand kwam de Nederlandse tak van de MS-keten in een afgeslankte vorm weer in handen van de voormalige eigenaar. De eigenzinnige Kahn – “tegenslag is mijn leermeester”, poneerde hij in de Volkskrant – gaat voor een doorstart met de Amerikaanse investeerder GA Europe. Het plan is dat ongeveer 100 van de 130 Nederlandse winkels openblijven. Twee derde van de 660 werknemers zou aan de slag kunnen blijven, al zijn er geen garanties.

De Belgische tak van MS Mode bleef tot dan buiten schot. De Belgische vennootschap boekte in 2014 – volgens de laatst gepubliceerde jaarrekening – nog een winst van 788.000 euro op een omzet van 30,2 miljoen euro. Maar omdat de buitenlandse filialen niet betrokken worden in de Nederlandse doorstart, kwam de Belgische entiteit in de problemen. MS Mode België had 46 winkels en een hoofdkantoor in Sint-Stevens-Woluwe, goed voor 220 banen. Net voor de herfst sprak de Brusselse rechtbank van koophandel het faillissement uit.

Vorige week maakten de curatoren bekend dat Roland Kahn en met zijn zakenpartner Jaco Scheffers de failliete kledingketen weer gedeeltelijk overnemen. De Nederlanders willen in ons land een doorstart maken met 24 winkels. 60 procent van de arbeidsplaatsen zou behouden blijven, wat overeenkomt met ongeveer 130 banen.

“Goed gespeeld van de flamboyante Kahn”, zeggen insiders. Alleen voortgaan met de rendabelste winkels en het sociale passief doorschuiven naar het Fonds Sluiting Ondernemingen. Zakenrelaties omschrijven de ondernemer als hard, slim, ambitieus en emotioneel. Zelf had hij het in interviews over zijn recalcitrante karakter. “Als iedereen links staat, ga ik rechts staan.”

Pure geiligheid

Op zijn zeventiende ging het confectieatelier van zijn vader failliet en verliet hij de middelbare school, om aan de slag te gaan als leerling-assistent van de inkoper bij De Bijenkorf. Het weerhield de Amsterdammer met een Joodse achtergrond er niet van uit te bazuinen dat hij later een “grote winkelier” met twaalf winkels zou worden. Het was het begin van een opmerkelijke retailcarrière, gebouwd op commercieel instinct en een stevige portie lef.

Zes jaar later, in 1973, stapte hij op bij De Bijenkorf om in Amsterdam zijn eerste CoolCat-winkel te openen met zijn eerste vrouw Gabby. De keten met goedkope tienermode groeide uit tot 130 winkels. Na de eeuwwisseling trok Kahn op het overnamepad. Hij had een grote bewondering voor de families Brenninkmeijer (C&A), Heijn en Blokker, en wilde een familiebedrijf nalaten. In 2006 nam hij America Today over, in 2010 volgde MS Mode en twee jaar later liet hij zijn oog vallen op het lingeriemerk Sapph. “Ik kocht het uit pure geiligheid”, biechtte Kahn later op.

De veeleisende zakenman is niet vies van straffe uitspraken. Zo kwam hij in 2013 in conflict met Liliane Ploumen, de Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel, over de ondertekening van een veiligheidsakkoord voor de Bengaalse kledingindustrie. Kahn haalde keihard uit en vergeleek de PvdA-minister met een zeemeeuw: “Ze schijt op je kop en vliegt door.” Het conflict werd later bijgelegd en ondertekende ook CoolCat het akkoord.

Anti-ageingprogramma

Het typeert de afgetrainde zakenman met het vurige temperament, die zich tegen alles en iedereen wil bewijzen en trots is op wat hij heeft opgebouwd. Kahn – die een voorliefde heeft voor dure kleding, auto’s en horloges – wordt ook omschreven als een ijdeltuit die naar eigen zeggen “op een leuke manier de honderd zal passeren.” Zo volgt hij een anti-ageingprogramma op basis van gezonde voeding, beweging en hormonen om samen met zijn verloofde Jasmine Surer (34), de moeder van zijn driejarige dochtertje Nevine, oud te worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content