Jaswig, een anagram van jigsaw, maakt standing desks, bureaus waarvan de gebruiker de hoogte kan aanpassen en waaraan hij ook staand kan werken. Maar het wil meer doen dan enkel bureaus verkopen. "We proberen de Belgen ook duidelijk te maken dat het gezonder is af te wisselen tussen zitten en rechtstaan. Daarom richtten ons oorspronkelijk sterk op scholen. Als kinderen al vanaf hun zesde leren niet de hele dag te zitten, hebben ze binnen dertig jaar minder last van kwaaltjes", vertelt medeoprichter Henri Verheughe.

De bvba met hoofdkwartier in Merelbeke werd in augustus 2015 opgericht met een crowdfundingcampagne op Kickstarter. Het bedrijf haalde 74.000 euro op. Het hield er een schare fans aan over. "Ons initiële idee was de bureaus enkel te verkopen aan scholen en bedrijven, maar na de campagne bleek er ook veel interesse van de particuliere markt. Dus zijn we daar ook opgesprongen. Nu blijkt het grootste deel van onze verkoop te komen van particulieren en bedrijven. Ons grootste voordeel tegenover concurrenten _ en een pluspunt voor schoolkinderen _ is dat ons model met één handgreep verstelbaar is. Bij andere producenten moet je vaak meerdere handelingen doen om de tafel van hoogte te veranderen, en de meeste zijn ook duurder."

Jaswig wil zich in de toekomst opsplitsen in twee vennootschappen: een voor de scholen, en één voor particulieren en bedrijven. "Zo willen we duidelijker twee aparte producten maken. Voor scholen moet een bureau bijvoorbeeld steviger zijn en langer kunnen meegaan, en tegelijk moet het goedkoper zijn. En terwijl kinderen veel wilder zijn, gaan volwassenen voorzichtiger om met het product. Maar eerst bekijken we hoe onze verkoop draait bij particulieren en bedrijven." Jaswig wil dit jaar een omzet van 500.000 euro halen met de verkoop in België en de Verenigde Staten.

Ruben Van Lent

Jaswig, een anagram van jigsaw, maakt standing desks, bureaus waarvan de gebruiker de hoogte kan aanpassen en waaraan hij ook staand kan werken. Maar het wil meer doen dan enkel bureaus verkopen. "We proberen de Belgen ook duidelijk te maken dat het gezonder is af te wisselen tussen zitten en rechtstaan. Daarom richtten ons oorspronkelijk sterk op scholen. Als kinderen al vanaf hun zesde leren niet de hele dag te zitten, hebben ze binnen dertig jaar minder last van kwaaltjes", vertelt medeoprichter Henri Verheughe.De bvba met hoofdkwartier in Merelbeke werd in augustus 2015 opgericht met een crowdfundingcampagne op Kickstarter. Het bedrijf haalde 74.000 euro op. Het hield er een schare fans aan over. "Ons initiële idee was de bureaus enkel te verkopen aan scholen en bedrijven, maar na de campagne bleek er ook veel interesse van de particuliere markt. Dus zijn we daar ook opgesprongen. Nu blijkt het grootste deel van onze verkoop te komen van particulieren en bedrijven. Ons grootste voordeel tegenover concurrenten _ en een pluspunt voor schoolkinderen _ is dat ons model met één handgreep verstelbaar is. Bij andere producenten moet je vaak meerdere handelingen doen om de tafel van hoogte te veranderen, en de meeste zijn ook duurder."Jaswig wil zich in de toekomst opsplitsen in twee vennootschappen: een voor de scholen, en één voor particulieren en bedrijven. "Zo willen we duidelijker twee aparte producten maken. Voor scholen moet een bureau bijvoorbeeld steviger zijn en langer kunnen meegaan, en tegelijk moet het goedkoper zijn. En terwijl kinderen veel wilder zijn, gaan volwassenen voorzichtiger om met het product. Maar eerst bekijken we hoe onze verkoop draait bij particulieren en bedrijven." Jaswig wil dit jaar een omzet van 500.000 euro halen met de verkoop in België en de Verenigde Staten. Ruben Van Lent