Piano's Maene is met vier vestigingen en vijftig medewerkers de belangrijkste pianoleverancier in ons land. Het bedrijf is invoerder van het gerenommeerde Steinway & Sons. In het eigen atelier worden instrumenten gerestaureerd en gebouwd.

"We evolueren van pianodistributeur naar een echte producent", zegt eigenaar Chris Maene. "Het grootste deel van onze omzet halen we nog altijd uit de aan- en verkoop, maar eigen fabricatie wordt almaar belangrijker. De handel staat onder druk. Consumenten kopen vaker online en benaderen producenten rechtstreeks via het internet."

In het atelier ontwikkelt Piano's Maene vier gestandaardiseerde types concertvleugels. Er worden technieken gebruikt die in het verleden populair waren, maar die door de jaren heen niet mee evolueerden. Door de aanpassing aan moderne technologie en behoeften, worden instrumenten gecreëerd die -- in tegenstelling tot historische piano's -- makkelijker bespeelbaar zijn, een grotere stabiliteit kennen en door pianotechnici waar ook ter wereld kunnen worden onderhouden.

Het ontwikkelingsproject loopt over een periode van drie jaar en wordt bij elke stap geëvalueerd en eventueel bijgestuurd. "We toetsen uiteraard ook continu af met de markt, zoals concerthuizen en toppianisten", zegt CEO Stefaan Vanfleteren. "Op basis daarvan evalueren we geregeld ons businessplan. Het project vergt een investering van meer dan een miljoen euro, maar we verwachten dat het al binnen twee tot drie jaar voor inkomsten zal zorgen."

Unieke replica's

Tot nu werden in het atelier hoofdzakelijk unieke replica's van historische klavierinstrumenten gebouwd. Met de ontwikkeling van de nieuwe, gestandaardiseerde concertvleugels mikt het bedrijf op een veel grotere afzetmarkt van concertzalen, muziekuniversiteiten, pianisten en liefhebbers wereldwijd. De productie zal in de eigen ateliers in Ruiselede gebeuren. "Kennis en kunde primeren op de loonkosten", duidt Chris Maene. "Onze medewerkers bouwen verder op de kennis en kunde die in het familiebedrijf systematisch wordt overgedragen."

Chris Maene ziet de verschuiving van pianohandel naar -productie ook als een belangrijke stap in duurzame tewerkstelling. "We zullen niet alleen bijkomende mensen in ons atelier aanwerven. De bouw van onze instrumenten maakt het bedrijf ook minder afhankelijk van leveranciers. Bovendien kunnen we voortaan ons eigen merk en imago wereldwijd uitdragen. Dat zal een positief effect hebben op onze activiteiten als pianodistributeur." (RVE)

Piano's Maene is met vier vestigingen en vijftig medewerkers de belangrijkste pianoleverancier in ons land. Het bedrijf is invoerder van het gerenommeerde Steinway & Sons. In het eigen atelier worden instrumenten gerestaureerd en gebouwd. "We evolueren van pianodistributeur naar een echte producent", zegt eigenaar Chris Maene. "Het grootste deel van onze omzet halen we nog altijd uit de aan- en verkoop, maar eigen fabricatie wordt almaar belangrijker. De handel staat onder druk. Consumenten kopen vaker online en benaderen producenten rechtstreeks via het internet." In het atelier ontwikkelt Piano's Maene vier gestandaardiseerde types concertvleugels. Er worden technieken gebruikt die in het verleden populair waren, maar die door de jaren heen niet mee evolueerden. Door de aanpassing aan moderne technologie en behoeften, worden instrumenten gecreëerd die -- in tegenstelling tot historische piano's -- makkelijker bespeelbaar zijn, een grotere stabiliteit kennen en door pianotechnici waar ook ter wereld kunnen worden onderhouden. Het ontwikkelingsproject loopt over een periode van drie jaar en wordt bij elke stap geëvalueerd en eventueel bijgestuurd. "We toetsen uiteraard ook continu af met de markt, zoals concerthuizen en toppianisten", zegt CEO Stefaan Vanfleteren. "Op basis daarvan evalueren we geregeld ons businessplan. Het project vergt een investering van meer dan een miljoen euro, maar we verwachten dat het al binnen twee tot drie jaar voor inkomsten zal zorgen." Unieke replica's Tot nu werden in het atelier hoofdzakelijk unieke replica's van historische klavierinstrumenten gebouwd. Met de ontwikkeling van de nieuwe, gestandaardiseerde concertvleugels mikt het bedrijf op een veel grotere afzetmarkt van concertzalen, muziekuniversiteiten, pianisten en liefhebbers wereldwijd. De productie zal in de eigen ateliers in Ruiselede gebeuren. "Kennis en kunde primeren op de loonkosten", duidt Chris Maene. "Onze medewerkers bouwen verder op de kennis en kunde die in het familiebedrijf systematisch wordt overgedragen." Chris Maene ziet de verschuiving van pianohandel naar -productie ook als een belangrijke stap in duurzame tewerkstelling. "We zullen niet alleen bijkomende mensen in ons atelier aanwerven. De bouw van onze instrumenten maakt het bedrijf ook minder afhankelijk van leveranciers. Bovendien kunnen we voortaan ons eigen merk en imago wereldwijd uitdragen. Dat zal een positief effect hebben op onze activiteiten als pianodistributeur." (RVE)