De studie toont aan dat de kosten van een succesvolle overname 15,4 procent goedkoper worden per vrouw in de raad van bestuur. De biedingen van het overnemende bedrijf alleen al dalen met 7,6 procent per bijkomende vrouwelijke bestuurder.

"Vrouwelijke bestuurders remmen de neiging van een ceo om via overnames een imperium uit te bouwen aanzienlijk af", zegt professor Kai Li van de Sauder School of Business (Universiteit van British Columbia), een van de auteurs. "Gemiddeld genomen creëren fusies en overnames geen waarde voor aandeelhouders. Vrouwen hebben dus een reële impact op de bescherming van de investeringen van aandeelhouders en op de performantie van het bedrijf als geheel."

Voorzichtig

Volgens de onderzoekers geven de resultaten aan de vrouwen minder geïnteresseerd zijn in riskante transacties en op de eerste plaats kijken wat het rendement is van een investering.
"Onze bevindingen tonen dat de voorzichtigheid die vrouwelijke bestuurders aan de dag leggen bij de onderhandelingen over fusies en overnames, een substantieel positief effect heeft op de waarde van het bedrijf", zegt Li.

Voor de studie analyseerde de Sauder School of Business overnames door grote beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten van 1997 tot 2009. Ze keken naar het verschil tussen de definitieve overnameprijs en de aandelenkoers van het bedrijf dat wordt overgenomen net voor de overname wordt bezegeld.
De resultaten van het onderzoek verschijnen in het volgende nummer van het Journal of Corporate Finance. (IPS)

De studie toont aan dat de kosten van een succesvolle overname 15,4 procent goedkoper worden per vrouw in de raad van bestuur. De biedingen van het overnemende bedrijf alleen al dalen met 7,6 procent per bijkomende vrouwelijke bestuurder. "Vrouwelijke bestuurders remmen de neiging van een ceo om via overnames een imperium uit te bouwen aanzienlijk af", zegt professor Kai Li van de Sauder School of Business (Universiteit van British Columbia), een van de auteurs. "Gemiddeld genomen creëren fusies en overnames geen waarde voor aandeelhouders. Vrouwen hebben dus een reële impact op de bescherming van de investeringen van aandeelhouders en op de performantie van het bedrijf als geheel." Voorzichtig Volgens de onderzoekers geven de resultaten aan de vrouwen minder geïnteresseerd zijn in riskante transacties en op de eerste plaats kijken wat het rendement is van een investering. "Onze bevindingen tonen dat de voorzichtigheid die vrouwelijke bestuurders aan de dag leggen bij de onderhandelingen over fusies en overnames, een substantieel positief effect heeft op de waarde van het bedrijf", zegt Li. Voor de studie analyseerde de Sauder School of Business overnames door grote beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten van 1997 tot 2009. Ze keken naar het verschil tussen de definitieve overnameprijs en de aandelenkoers van het bedrijf dat wordt overgenomen net voor de overname wordt bezegeld. De resultaten van het onderzoek verschijnen in het volgende nummer van het Journal of Corporate Finance. (IPS)