Overlevingstechnieken voor starters

Door de crisis worden veel start-ups in een hoek gedreven. Ze vragen zich af of ze de juiste keuzes maken. Hebt u zich deze vier vragen al gesteld?

Heb ik die kantoorruimte nodig? Als u kantoorruimte huurt, moet u zich afvragen hoe en waarom u die gebruikt. Hebt u enkele deeltijdse medewerkers die een onderkomen nodig hebben? Of is dit de plaats waar u klanten ontmoet? Misschien gebruikt u het kantoor niet elke dag en kunt u het een of twee dagen onderverhuren. Of u kunt overwegen een zogenaamd virtueel kantoor te openen, met een secretariaat en vergaderruimten die u op uw thuisadres niet kunt voorzien.

Heb ik mijn uitgaven al eens herbekeken? U denkt dat u zo goedkoop mogelijk werkt, maar kijk nog eens naar uw uitgaven. Hebt u werkelijk de hoogste internetsnelheid nodig? Gebruikt u alle minuten van uw gsm-formule? Zulke kleine kosten kunnen oplopen.

Kan ik mijn aanbod uitbreiden? Zijn de behoeften van uw klanten veranderd in de laatste jaren? Bestaat er een markt voor een variatie op de producten of diensten die u biedt? Kunt u een pakket samenstellen en een korting aanbieden? Kunt u een ‘doe-het-zelf’-versie van uw product of dienst ­toevoegen?

Kan ik een joint venture aangaan? Zijn er bedrijfsleiders die uw publiek bereiken met een complementair product of dienst? Als u een product fabriceert: hebt u grotere ondernemingen benaderd om een gezamenlijk aanbod te creëren? Als u een dienst levert: kunt u een partner vinden met wie u een breder publiek kunt aanspreken?

Bron: Inc.com

Het Founder Institute biedt honderd Trends-lezers een gratis onlinecursus voor technologiestart-ups onder de titel ‘Startup and Go – First Steps to Building a Technology Company’. CEO’s van bekende technologiebedrijven delen hier hun kennis en ervaring. U krijgt toegang tot de cursus via deze link: http://www.udemy.com/startup-and-go/

Het paswoord is brussels_vip. Doe het snel, er zijn maar honderd plaatsen.

U kunt zich ook inschrijven voor de cursus Spring 2011 Brussels van het Founder Institute. De deadline is zondag 6 maart. Info: www.founderinstitute.com/apply/45/u


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content