Opnieuw minder jobs in de Vlaamse kmo’s

Karel Van Eetvelt © belga

De structurele tewerkstelling bij de Vlaamse kmo’s is tijdens het eerste kwartaal met 7.066 jobs gedaald ten opzichte van dezelfde periode twaalf maanden eerder. “Dit eerste kwartaal haalt de voorzichtige groei aan tewerkstelling die we in 2013 zagen weer onderuit”, stelt Unizo woensdag.

De cijfers komen uit de zogenaamde Tewerkstellingsmonitor van ondernemersorganisatie Unizo en HR-dienstengroep AMDB.

De structurele tewerkstelling binnen de kmo’s daalde met 1,8 procent ten opzichte van het slotkwartaal 2013 en met 1,1 procent op jaarbasis. Bij de financiële diensten (+8,7 procent) en de transportsector (+2,9 procent) stijgt de structurele tewerkstelling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013 het sterkst.

De grootste dalingen zijn er bij de horeca (-5,1 procent) en de gezondheidszorg (-3,4 procent), blijkt uit de studie opgesteld uit een constant staal van ruim 19.000 Vlaamse kmo’s, goed voor ruim 100.000 werknemers.

Uit een bevraging bij 926 ondernemers komt de hoge loonkost naar voren als de belangrijkste reden om geen eerste personeelslid of extra personeel aan te werven (bij acht op tien werknemers). De cijfers zijn voor Unizo een duidelijk signaal aan de volgende regeringen dat een lineaire lastenverlaging nodig is om jobs te behouden. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content