De drie stichters van SDNsquare komen uit het VRT-medialab dat eind 2011 officieel werd opgeheven. Herman Caeyers had er tussen 2004 en 2009 de leiding. Luc Andries trok er het media-infrastructuurteam. Lieven Vermaele was in de eerste helft van de jaren '00 één van de sleutelfiguren van het digitaliseringsproject bij de VRT. Tot vorig jaar was hij innovatie- en technologiedirecteur bij de European Broadcasting Union.

SDNsquare is in 2010 opgericht als Candit-Media. De starter richtte zich op de betrouwbaarheids- en performantieproblemen bij dataopslag en -transport in een hogedefinitietelevisieomgeving. Hun "WARP"-cluster won begin dit jaar op de Storage Vision Conference in Las Vegas de trofee voor "Professional Media and Entertainment Class Storage".

SDN staat voor Software Defined Networking. Die aanpak brengt de controle over de datatrafiek in een softwareprogramma onder en vervangt de gespecialiseerde hardware door goedkope standaardproducten. SDNsquare belooft op zijn website "dezelfde prestaties met 5 keer minder apparatuur".

Geld voor expansie

De starter mag dan technisch een succes zijn, eind 2012 zat zijn eigen vermogen voor 430.000 euro in het rood en op 30 september 2013 zelfs al voor 913.000 euro.

Merapar schiet nu te hulp. Het is een partnerschap van gewezen topdirecteuren uit de media- en informaticasector, waarvan de meesten wel al eens gecasht hebben. In het managementteam van Merapar zit onder meer Pascal Dormal, de voormalige Telenet-vice-president en CEO van Numericable Belux (in 2011 verkocht aan Apax, Altice en Deficom). Voorzitter is voormalig CEO Parm Shandu van het Duitse Unitymedia, voor 3,5 miljard euro verkocht aan Liberty Global.

Merapar stopte eind november 1,27 miljoen euro vers geld in SDNsquare en zette ook een lening van 250.000 euro om in aandelen. In ruil mag Merapar zich eerst bedienen als er dividenden worden uitgekeerd of als het SDNsquare zou worden geliquideerd.

Ook de zaaigeldtak iVenture van onderzoeksinstelling iMinds zet voor 372.000 euro leningen om in kapitaal.

Daarmee is de balans opgekuist en kan SDNsquare met een schone lei en geld in de kas naar de toekomst kijken. "Merapar biedt een unieke combinatie van financiële zekerheid en echte operationele en managementsteun om onze strategie uit te voeren", laat CEO Lieven Vermaele in een mededeling weten. Merapar belooft de activiteiten "internationaal te helpen groeien en partnerships te sluiten".

Volgens het staatsblad behoudt het management ruim twee derden van de aandelen. Merapar heeft een kleine 22 percent.

De drie stichters van SDNsquare komen uit het VRT-medialab dat eind 2011 officieel werd opgeheven. Herman Caeyers had er tussen 2004 en 2009 de leiding. Luc Andries trok er het media-infrastructuurteam. Lieven Vermaele was in de eerste helft van de jaren '00 één van de sleutelfiguren van het digitaliseringsproject bij de VRT. Tot vorig jaar was hij innovatie- en technologiedirecteur bij de European Broadcasting Union. SDNsquare is in 2010 opgericht als Candit-Media. De starter richtte zich op de betrouwbaarheids- en performantieproblemen bij dataopslag en -transport in een hogedefinitietelevisieomgeving. Hun "WARP"-cluster won begin dit jaar op de Storage Vision Conference in Las Vegas de trofee voor "Professional Media and Entertainment Class Storage". SDN staat voor Software Defined Networking. Die aanpak brengt de controle over de datatrafiek in een softwareprogramma onder en vervangt de gespecialiseerde hardware door goedkope standaardproducten. SDNsquare belooft op zijn website "dezelfde prestaties met 5 keer minder apparatuur". Geld voor expansie De starter mag dan technisch een succes zijn, eind 2012 zat zijn eigen vermogen voor 430.000 euro in het rood en op 30 september 2013 zelfs al voor 913.000 euro. Merapar schiet nu te hulp. Het is een partnerschap van gewezen topdirecteuren uit de media- en informaticasector, waarvan de meesten wel al eens gecasht hebben. In het managementteam van Merapar zit onder meer Pascal Dormal, de voormalige Telenet-vice-president en CEO van Numericable Belux (in 2011 verkocht aan Apax, Altice en Deficom). Voorzitter is voormalig CEO Parm Shandu van het Duitse Unitymedia, voor 3,5 miljard euro verkocht aan Liberty Global. Merapar stopte eind november 1,27 miljoen euro vers geld in SDNsquare en zette ook een lening van 250.000 euro om in aandelen. In ruil mag Merapar zich eerst bedienen als er dividenden worden uitgekeerd of als het SDNsquare zou worden geliquideerd. Ook de zaaigeldtak iVenture van onderzoeksinstelling iMinds zet voor 372.000 euro leningen om in kapitaal. Daarmee is de balans opgekuist en kan SDNsquare met een schone lei en geld in de kas naar de toekomst kijken. "Merapar biedt een unieke combinatie van financiële zekerheid en echte operationele en managementsteun om onze strategie uit te voeren", laat CEO Lieven Vermaele in een mededeling weten. Merapar belooft de activiteiten "internationaal te helpen groeien en partnerships te sluiten". Volgens het staatsblad behoudt het management ruim twee derden van de aandelen. Merapar heeft een kleine 22 percent.