De Italiaanse dirigent Arturo Toscanini zei ooit dat er twee soorten dirigenten zijn: zij die de partituur in hun hoofd hebben en zij die met hun hoofd in de partituur zitten. U begrijpt wel wat het best is.

Een goede dirigent zorgt ervoor dat alle muzikanten - die elk competent zijn op hun terrein en precies weten hoe ze een geluid uit hun instrument moeten krijgen - samen een unieke interpretatie van het muziekstuk kunnen geven.

Een originele visie en een perfecte uitvoering zijn de perfecte combinatie.

Denk ook aan wat Herbert von Karajan eens zei: "De kunst van het dirigeren houdt in dat je het stokje achterwege kunt laten om het orkest niet in verlegenheid te brengen."

De Italiaanse dirigent Arturo Toscanini zei ooit dat er twee soorten dirigenten zijn: zij die de partituur in hun hoofd hebben en zij die met hun hoofd in de partituur zitten. U begrijpt wel wat het best is. Een goede dirigent zorgt ervoor dat alle muzikanten - die elk competent zijn op hun terrein en precies weten hoe ze een geluid uit hun instrument moeten krijgen - samen een unieke interpretatie van het muziekstuk kunnen geven. Een originele visie en een perfecte uitvoering zijn de perfecte combinatie. Denk ook aan wat Herbert von Karajan eens zei: "De kunst van het dirigeren houdt in dat je het stokje achterwege kunt laten om het orkest niet in verlegenheid te brengen."